Slanje apelacija Ustavnom sudu BiH postaje prošlost?

Politika

Slanje apelacija Ustavnom sudu BiH uskoro bi moglo da postane prošlost. Makar što se vladajuće koalicije na državnom nivou tiče. Inicijativa se rodila na sastanku lidera političkih partija u Sarajevu prije nekoliko dana.

Potpisivanje sporazuma kojim se obavezuju da u narednih šest godina niko ne pomisli na apelaciju, mogao bi biti sljedeći povod za susret koalicije.

“Da se obavežemo politički kroz potpis deklaracije nekog dokumenta da u narednih šest godine uvedemo neku vrstu moratorijuma na apelacije i tužbe prema Ustavnom sudu BiH koje se tiču prošlosti gdje ćemo mi učiniti napor da kao lideri političkih stranaka spustimo tenzije i ne omogućimo i onemogućimo da eskaliraju potencijalne apelacije koje dolaze od nas”, rekao je lider PDP-a Branislav Borenović.

SNSD nije dio tog dogovora i ukoliko se javi potreba za apelacijom institucije Republike Srpske neće mnogo razmišljati- poručujue Dušanka Majkić. SNSD-ovci ovih dana imaju preča posla. Pripremiti Zakon o Ustavnom sudu koji su nedavno dogovorili sa HDZ-om.

“Suviše nam je stalo da do toga dođe, ali isto tako su veoma snažni uticaji onih kojima je stalo da do toga ne dođe. Bošnjaci su idealnoj situaciji, tako da iz jedne krajnje lagodne treba da pređe u krajnje realnu sredinu 02.10

Zakon o Ustavnom sudu, sa potpisom svih strnaka iz Republike Srpske već jednom je pao u Parlamentu BiH. Usprotivile su mu se sve bošnjačke stranke, a naročito SDA. Zato i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović tvrdi da sa tekstom zakona ne treba žuriti.

“To zaista treba pravni tim da osmisli kako bi to bilo prihvatljivo za sve narode i oba entiteta u BiH”, rekao je Čubrilović.

Pred Ustavnim sudom BiH već se nalaze ozbiljne apelacije zbog kojih bi sudije mogla zaboljeti glava. Zahtjev za ocjenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i zahtjev za ponavjenje izbora u Srebrenici dodatno bi mogli podgrijati tenzije u BiH.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *