Govedarica: Ne idem na sastanak sa Dodikom dok ne dobijem okvir o čemu trebamo razgovarati

Politika

Predsjednik SDS Vukota Govedarica rekao je da sa Dodikom neće ići na razgovore dok ne dobije okvir o čemu to trebaju razgovarati.

Njegov stav je da je bivši predsjednik stranke Mladen Bosić pokazao veliku političku širinu, da je obezbijedio moral i stranački integritet, i da je to nešto na čemu će raditi u narednom periodu.

“Glavni odbor je zaključio da budem taj koji će ga zamijeniti. Moj kvalitet je to što ću imati punu podršku predsjednika. Odlazak Bosića smatramo pozitivnim potezom, a on će dati nemjerljivu podršku svim aktivnostima”, kazao je.

“Glavni odbor SDS-a je formirao komisiju, koja treba predložiti mjere i rekonstrukciju pojedinih odbora. Jedan broj će biti raspušten, drugi će biti definisan sa skretanjem pažnje, a treći koji su napravili dobar rezultat, i gdje moraju paziti na rezultate svog rada, pogotovo tamo gdje su mjesno zakazali”, kazao je Govedarica.

SDS očekuje izbornu skupštinu, gdje će biti biran novi Glavni odbor, novo rukovodstvo – a to planiraju završiti do maja. Cilj je da spremni uđu u izborni proces za 2018. godinu.

“U junu moramo pokazati da konsolidujemo stranku, kako bi stabilni ušli u kampanju. Jedan od osnovnih ciljeva je obezbijediti stranačko jedinstvo. Uspjeli smo u tome, i to me raduje”.

Govedarica ističe da se ne bi bavio kritikama oko toga što nije imao protivkandidata za mjesto prvog čovjeka Srpske demokratske stranke.

“U proteklom periodu smo imali protivkandidate. Mićo Mićić, Gojko Kličković su bili protivkandidati Bosiću. 2007. godine Bosić nije imao protivkanidata. Bio je sam kao i ja sada. Težak zadatak je pred nama. SDS je osvojila 130.000 glasova. To je pad od 13.000. Po mom uvjerenju je to lako kompenzovati. Sredićemo se i neće to biti problem. Glavni odbor je odlučio da ja budem kandiadat, a svako je mogao predložiti kandidata. Međutim, svi članovi skupštine SDS – vrstom političkog razuma, zaključili su da iz ovoga treba izaći jedinstven. Nećemo se dijeliti na frakcije”, pojasnio je Vukota Govedarica.

Kazao je da će upotrijebiti model zagrebačkog HDZ-a, i način kako su oni odabrali Andreja Plenkovića. Takođe napominje – ništa od izlaska iz vlasti na državnom nivou.

“SNSD iznosi u javnosti stavove da im nije stalo do Savjeta ministara, mislim da to nije tako. Sastanak lidera – jasno je pokazao da možemo naći zajednička rješenja. Sve što smo postigli, treba pozdraviti. Savjet ministara se neće mijenjati. SDS sa koalicionim partnerima nastavlja da radi u interesu građana”, tvrdi Govedarica.

SDS je potpisao reformsku agendu, insistiraju na plavom dizelu sve vrijeme – ali kazao je da žele zaštiti građane RS. Smatra da plavi dizel mora imati svoje mjesto, a Željka Cvijanović je to kritikovala – kazavši da je neprihvatljivo za MMF.

“Postoji prihvatljiv model za MMF o plavom dizelu. Ako građanima želimo podići cijene nafte, alkohola – moramo obezbijediti kompenzaciju. Putevi nemaju sredstva, da bi se gradili. To je posljedica stanja u kome u proteklih 10 godina Vlada RS pokazala loše rezultate. Cvijanović bi odgovaralo da podignemo cijene nafte i alkohola, da dobije kredit MMF-a, da tako začepi rupe u zdravstvu, i dobije novo zaduženje, a onda da optuži SDS za sve to. Voljeli bi da nemamo aranžman sa MMF-om, ali ovaj narod to ne može preživjeti za sada”, kazao je.

Milorad Dodik je za Govedaricu kazao “da je njegov čovjek”, a prvi čovjek SDS-a se ne obazire na Dodikov “način ponašanja”.

“To je način ponašanja Milorada Dodika. Saopštiti javnosti da sam ja njegov čovjek. Podla i pakosna politička poruka. Ne samo meni. Pritisak na skupštinu SDS-a, on je pokušao destabilizovati delegatsko mjesto. Nije uspio. Znaju ljudi da sa Dodikom nisam imao kontakta. Mimoilazimo se po političkim i društvenim standardima. Pokušao, nije uspio. Neshvatljivo mi je da sjednem na sastanak bez tema. Pozvao sam da to definiše. Nadam se da ćemo dobiti okvir po kojem ćemo razgovarati. Nisam fasciniran ulaskom na crveni tepih u Palatu RS – odazvaću se ako dobijem teme za razgovor. SDS će imati svoje teme”, kazao je.

Dodik je u prošlosti ocijenjivao srpstvo po “veličini cipela”, ko bolje pjeva i slično. Govedaričin hobi su gusle. Ali, u ovome se neće takmičiti sa predsjednikom Srpske.

“Nisam pozvan da se po obući i guslama takmičim sa Dodikom. To je moj hobi, s kojim nemam vremena da se bavim. To je nešto što njeguje moja porodica, grad, cijeli srpski narod. Ponosan sam na taj period, kada sam kao takmičar osvajao priznanja. Bio sam u vrhu tog srpskog guslarstva. Ne bih se sa Dodikom takmičio u pjevanju, nego oko drugih stvari. Nadam se da će shvatiti da treba biti predsjednik svih građana RS. i da omogući da političke partije žive u tolerantnoj atmosferi”, istakao je na koncu razgovora sa Anđelkom Marković, reporterkom N1.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *