Čović sa državnim vrhom Hrvatske razgovarao o hapšenju u Orašju

Politika

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković istakli su danas u Zagrebu da hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane u Orašju neće opteretiti odnose dvije zemlje niti će uticati na opredijeljenost Hrvatske da nastavi pružati podršku BiH na njenom evropskom putu.

Na sastanku Čovića i Plenkovića izražena je obostrana zabrinutost za položaj male zajednice preostalih Hrvata u Posavini, u kontekstu hapšenja u Orašju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čović je danas u Zagrebu razgovarao sa najvišim zvaničnicima Hrvatske i zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem o položaju Hrvata u BiH i prošlonedjeljnim hapšenjima u Orašju.

Čović i predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov saglasili su se danas da hapšenja u Orašju potvrđuju potrebu za jačanjem pozicije Hrvata u BiH i njihovog ravnopravnog statusa u odnosu na druga dva naroda.

Čović je sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar-Kitarović ragovarao i o aktuelnoj situaciji u BiH i njenom evropskom putu. Ocijenjeno je da su odnosi BiH i Hrvatske dobri i prijateljski, ali je naglašena potreba jačanja međusobnog političkoga dijaloga, ne samo o privrednim i bilateralnim, nego i o evroatlantskim temama koje su za obje zemlje od posebnog značaja.

Čović i Plenković su danas prisustvovati i sjednici Predsjedništva HDZ-a Hrvatske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *