Fikret Abdić preuzeo mandat načelnika Velike Kladuše

Politika

Fikret Abdić je danas nakon 23 godine prvi put došao u Sarajevo, kako bi prisustvovao ceremoniji dodjele sertifikata Centralne izborne komisije BiH kao novoizabrani načelnik Velike Kladuše.

Abdić je preuzeo mandat načelnika Velike Kladuše, a načelnici iz Unsko-sanskog kantona u znak protesta napustili su ceremoniju dodjele mandata.

Nakon preuzimanja mandata, Fikret Abdić je rekao da je pravosuđe BiH o njemu dalo svoje mišljenje u optužnici, dok je pravosuđe Hrvatske mišljenje dalo u presudama.

-Ja sam napisao knjigu i tražim sud javnosti. Promocija knjige će biti uskoro, a nakon promocije razgovarat ću i o knjizi i o svim drugim pitanjima. Mislim da neće biti nijednog pitanja na koje knjiga neće odgovoriti, rekao ja Abdić.

Na pitanje kakav će biti kao načelnik Abdić je rekao da je u svakom poslu bio odličan i da će i kao načelnik biti sjajan.

Fikret abdić, tvorac poslovnog čuda “Agrokomerc”, početkom 1990-ih godina aktivno se uključio u politiku i na prvim višestranačkim izborima osvojio najveći broj glasova iz reda bošnjačkog naroda. Poziciju člana Predsjedništva BiH ipak je prepustio Aliji Izetbegoviću, s kojim se ubrzo i politički razišao.

Krajem septembra 1993. godine preuzeo je vlast u Velikoj Kladuši te osniva tzv. Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna po ugledu na tzv. srpske autonomne oblasti (SAO) iz 1991. Čin proglašenja pokrajine je bio neustavan i protivzakonit čin koji se suprotstavljao Ustavu Republike Bosne i Hercegovine. Sarađivao je sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom.

Zbog njegovog djelovanja tokom rata, Abdić je osuđen na sudu u Karlovcu na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina, ali je nakon odslužene 2/3 kazne izašao na slobodu.

Na posljednjim lokalnim izborima kandidovao se za načelnika Velike Kladuše i osvojio najveći broj glasova, čime je postao najstariji načelnik u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *