Ivanić: Vlast u Srpskoj dijeli narod

Politika

Podjela građana na moje i njihove, na vaše i naše, najstrašnija je stvar koja se jednom narodu može desiti.

To za „EuroBlic“ kaže Mladen Ivanić, od danas predsjedavajući Predsjedništa BiH, komentarišući izjavu predsjednika RS, Milorada Dodika da neće biti saradnje sa opštinama u kojima nije pobijedila vladajuća koalicija u RS. Ivanić očekuje da se vlast izvini građanima Srpske.

– Praksa u kojoj vlast nije sarađivala sa načelnicima iz drugih stranaka nije ništa novo. Svjedok sam da bivši gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević nije mogao da računa ni na kakvu saradnju sa institucijama RS. Takođe, očekujem izvinjenje i zbog priče o crnim listama. Već sam naziv dovoljno govori koliko je to sve skupa crno da crnje, kao koncept, ne može biti. Pogotovo se nadam da će odustati od priče o nekom mrcvarenju predstavnka SzP u institucijama BiH. Očito je SNSD politički interes važniji od interesa naroda i RS – kaže Ivanić.

Da li je adekvatna reakcija SzP da prekine svaku saradnju sa SNSD i Dodikom?

Mogu razumjeti da se prekine partijska saradnja, ali ne bih prekidao institucionalne oblike saradnje, jer je to u interesu RS. Primjer je obilježavanje Dana RS. To je naš zajednički praznik.

Niste ni za prekid saradnje načelnika opština i gradova sa Vladom?

Načelnici su upravo tražili da se sarađuje, ali treba da se raščisti da li Vlada poštuje Ustav RS ili političke stavove lidera.

Stav vlasti je da nema diskriminacije, a kao primjer navode gradnju termolektrane u Ugljeviku i bolnice u Doboju?

Bilo bi važnije da su im pomogli u konkretnim procesima koji nisu bili vezani za te stvari. Odgovornost Vlade RS su bolnice. Grade je zbog sebe, a ne zbog lokalne zajednice. Ako će ustavne obaveze promovisati kao svoj veliki doprinos, onda smo u ogromnom problemu.

Šta će biti prioriteti u vašem predsedavanju Predsjedništvom?

Cilj je da se u narednom osmomjesečnom periodu promijeni opšti politički ambijent i da promovišem teme koje nose pozitivan aspekt. To znači da će dominirati evropske teme oko kojih postoji neka vrsta političke saglasnosti. Prvo ću u Londonu razgovarati sa ministrom inostranih poslova gospodinom Džonsonom.

Hoće li za vrijeme vašeg predsjedavanja, predsjednik Srbije doći u Sarajevo?

Posjeta predsjednika Tomislava Nikolića dominantno zavisi od odnosa Bakira Izetbegovića i njega. Posjeta apsolutno ne zavisi od mene i gospodina Čovića, jer jako dobro stojimo sa rukovodstvom Beograda. Do problema na relaciji Sarajevo – Beograd došlo je zbog dvije stvari. Prva je otkazivanje posjete Nikolića, na zahtjev Izetbegovića, zbog privođenja Nasera Orića. Druga je napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici, za šta još niko nije odgovarao.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *