Dodik za devet dana u Kini naučio samo jednu riječ kineskog: Živjeli!

Politika

Delagacija Komunističke partije Kine stigla je u nedjelju u Banjaluku, nakon što je nedavno, u Kini, lider SNSD potpisao sporazum o saradnji sa ovom partijom.

Sa liderom SNSD Miloradom Dodikom i nekoliko ministara Kinezi su četiri sata razgovarali o razmjeni iskustava, ali i stranačkoj saradnji uspostavljenoj početkom ovog mjeseca. Na sastanku prijatelja, kako ga je nazvao Milorad Dodik, pričalo se i o tome da Komunistička partija vrbuje kineske banke i investitore da ubuduće ulažu u Srpsku, prenosi ATV.

– Da se putem uključivanja u finansijske tokove ovde uključe i kompanije, banke a i država Kina na ovom prostorima. Da je RS spremna da sa Kinom radi i da ima obračunsku osnovu njihovu valutu. Da smo spremni i želimo da nam pomognu – rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Delegaciju odjeljenja za međunarodnu saradnju Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, predvodio je Li Jun, ali niko od njih nije bio spreman za komunikaciju sa medijima. Protokolom je planirana i šetnja Banjalukom, ali se i od te ideje odustalo.

Ako ništa, lider SNSD je umjesto Kineza, kojima se nakon sastanka žurilo, nakratko progovorio na njihovom jeziku – i otkrio koju riječ je naučio tokom devetodnevne posjete Kini.

– Gam bej – rekao je Dodik.

Na pitanje šta to znači, Dodik je odgovorio:

– Uzmi rječnik, pa pročitaj, biće ti lakše da i ti savladaš!

To znači “živjeli”, i mi i oni – istakao je uz osmeh Milorad Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *