SRAMOTNO: Dodik sam poništio referendum o Danu RS jer nije smio da potpiše izvještaj!?

Politika

Dodik svjesno poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske i to tako što nije objavio rezultate referenduma u formi izvještaja u Službenom glasniku RS. Učinio je to da OHR ne bi poništio rezultate referenduma, ali i zbog straha od sankcija. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik faktički je sam poništio rezultate referenduma o Danu RS i to tako što svojim potpisom nije omogućio objavljivanje rezultata referenduma u formi izvještaja u Službenom glasniku RS. 

Naime, kako je navedeno u članu 5 Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, “rezultati referenduma će biti objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od konstatovanja rezultata referenduma.”

Rezultati referenduma su ovom odlukom konstatovani 11. oktobra 2016. godine, ali oni u formi izvještaja nisu objavljeni u Službenom glasniku RS u Odlukom utvrđenom roku.

Pravni stručnjaci tvrde da bez objavljivanja izvještaja – nema ni referenduma, jer nije objavljen u roku koji je odredio zakonodavac. Tako referendum pravno ni ne postoji.

To predsjedniku RS suštinski olakšava poziciju pred Tužilaštvom BiH, bez obzira da li odredba o objavljivanju izvještaja nije ispoštovana slučajno ili namjerno. Ali, s druge strane treba imati u vidu da se Dodik oglušio o Odluku Suda o zabrani provođenja referenduma i obustavljanju svih aktivnosti na njegovom provođenju jer je u suprotnosti sa Ustavom BiH.

Dakle, kako je već proteklo 18 dana od zakonskog roka za objavljivanje izvještaja o referendumu u Službenom glasniku RS, provedeni referendum se može smatrati samo skupim istraživanjem javnog mnijenja u Republici Srpskoj.

Vijesti.ba prenose da je OHR čekao objavu ovog izvještaja u Službenom glasniku, kako bi referendum stavio van snage. Dodika su o tome navodno obavijestili njegovi izvori u PIC-u što mu je, uz strah od Tužilaštva BIH, bilo više nego dovoljno da se odluči za ovaj scenarij.

Inače, višemjesečno nadmudrivanje, politička kriza, verbalni sukobi unutar RS, ali i cijele BiH, na kraju se svelo na sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH tako što je Skupština RS usvojila potpuno novi zakon koji više ne poznaje proslavu Dan RS kao krsne slave.

Prethodno navedene činjenice, kao i one o neodržavanju ranije najavljenih referenduma o Sudu i Tužilaštvu BIH jasno govore da su sve aktivnosti bila samo manipulacija aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

Vijesti.ba/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *