INTERVJU Tihomir Gligorić: Za ljude u vrhu pravosuđa svaka kritika je pritisak

Politika

Salihović je suspendovan, jer je bio zaštitnik najkrupnijeg političko-državnog kriminala u BiH.

Poslanici u državnom Parlamentu nisu prihvatili godišnji izvještaj VSTS-a. Uz brojne kritike, zatražena je i posebna sjednica o pravosuđu, a ukoliko sjednice ne bude, SDS najavljuje da će u Narodnoj skupštini RS zatražiti pokretanje referenduma na kojem bi se građani RS izjasnili o reformi pravosuđa u BiH. Koji je Vaš stav?

– Sama predsjednica Suda BiH javno je rekla da u Bosni i Hercegovini postoji pravosudna mafija. Glavni tužilac je suspendovan, jer je, umjesto da goni, bio zaštitnik najkrupnijeg političko-državnog kriminala. Visoki sudski i tužilački savjet pritom želi da nas ubijedi da je sve uredu i da pravosuđe funkcioniše besprijekorno. Svaku kritiku na svoj rad proglašavaju pritiskom i misle da to “pije vode”.

Treba li još jedan referendum Republici Srpskoj, ako je onaj o Danu RS na kraju ispao anketa?

– Ne mislim da je referendum rješenje za ovo pitanje, vidjeli smo u režiji SNSD-a da narodna volja izražena na referendumu nikoga ni na šta ne obavezuje, pogotovo ne one koji su ga organizovali.

Mafijaška hobotnica

Treba naći način da se institucije sistema oslobode od pipaka mafijaške hobotnice, koja prijeti da ovo društvo naprosto uguši u svim segmentima. Treba pritiskati sa svih strana – mediji, opozicija, nevladin sektor, sami građani. Najvažnije je razbiti strah kod običnog čovjeka i pobuniti se protiv ovog užasnog ispiranja mozga kome smo izloženi.

Koliko je opozicija u RS jaka da se suprotstavi poziciji, odnosno SNSD-u?

– Opozicija tu ima veliku odgovornost. Nažalost, pitanje je da li u Bosni i Hercegovini uopšte postoji opozicija – svi su, naime, na vlasti na bar nekom od nivoa, bilo da je to državni, entitetski, kantonalni, opštinski. I svima je manje-više dobro. Ne bi od njih niko nešto posebno da talasa. Svojevremeno sam predlagao da mirnim ali odlučnim protestima (koliko god je potrebno) izrazimo nezadovoljstvo stanjem u Republici Srpskoj.

Šta najviše zamjerate aktuelnoj vlasti?

– Nevjerovatno je preko čega je sve prešla naša opozicija – počev od kupovine “papaka” za skupštinsku većinu, preko nekontrolisanog zaduživanja, zloupotrebe referenduma, otvorene pljačke banaka… Naravno da joj to nije moglo povećati autoritet niti podići ugled u narodu. Nasuprot takvoj letargičnosti opozicije, Dodik prelazi u ofanzivu – njegova crna knjiga sa imenima onih koji su nanijeli štetu SNSD-u i kojim treba da se pozabave institucije pod njegovom kontrolom, treba da nas dodatno gurne u diktaturu u kojoj će se Vođa valjda konačno osjećati sigurno i zaštićeno.

“Za nesavjestan rad u službi” u septembru vas je banjalučki Okružni sud osudio na kaznu zatvora od godinu, a presudu ste dobili prošlog mjeseca. Zašto ste osuđeni vi, a mnogi prije vas ne?

– Odgovor na ovo pitanje, a u vezi s presudom protiv mene u specijalnom odjeljenju Okružnog suda, nalazi se upravo u navedenoj Dodikovoj crnoj knjizi – imao sam čast da budem u samom vrhu Dodikovih prioriteta za odstrel, jer sam se drznuo da iznutra progovorim o tome u šta se njegova stranka pretvorila. Zato sam drakonski kažnjen za ono za šta bi u normalnoj državi vjerovatno bio pohvaljen (umjesto plaćanja ogromnih hotelskih računa, radije sam plaćao zakup nekoliko stanova za potrebe smještaja zaposlenih).

Dodikov zakonik

Na tu sramnu presudu uložio sam žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske, pa ćemo vidjeti kakav će biti ishod, da li je Dodikov zakonik zvani crna knjiga dostavljen Vrhovnom sudu, kao nalog za obračun sa kritičarima režima. Dodik i ja jednostavno imamo dijametralne ciljeve – on se bori protiv onih koji nanose štetu njegovom klubu odabranih, ja se borim protiv njega i njegovih koji nanose štetu svim ostalim koji žele da žive u normalnoj i uređenoj Republici Srpskoj.

oslobodjenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *