Mogerini i Han: Poslije usvajanja mehanizma koordinacije BiH se mora fokusirati na reforme

Politika

 

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije (EU), Federika Mogerini i komesar za proširenje, Johanes Han, u zajedničkoj izjavi izrazili su zadovoljstvo zbog usvajanja Mehanizma koordinacije u BiH.

U izjavi se ističe kako su tokom proteklih mjeseci uvidjeli “suštinski napredak u naporima BiH da se približi EU.”

Podsjetili su da je u julu postignut dogovor za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da je donesena odluka o nastavku aranžmana s MMF koji će pružiti krucijalnu podršku za implementaciju reformske agende.

– EU pozdravlja adaptaciju Mehanizma koordinacije koji ima cilj unapređenje državne politike koordinacije i implementacije, uključujući finansijsku pomoć EU, te osiguranje djelotvornije interakcije između BiH i EU. Ovo je bitan korak koji ćemo uzeti u obzir tokom diskusije sa Savjetom kada budemo razmatrali aplikaciju BiH za članstvo u EU – rečeno je u izjavi.

Naglasili su kako EU ohrabruje BiH zemlju da nastavi s intenzivnom pozitivnom interakcijom, da se bori konstruktivno i putem dijaloga u rješavanju političkih pitanja i da se koncentriše na reforme potrebne za dobrobit bh. građana.

– Mi ćemo nastaviti naš bliski i dinamični angažman s BiH kako bismo unaprijedili evropsku perspektivu zemlje – kazali su Mogherini i Han u zajedničkoj izjavi.

Podsjetimo, Savjet ministara BiH juče je, po drugi put u ovoj godini, usvojio Mehanizam koordinacije što je, uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ključni uslov za nastavak puta BiH ka EU.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *