Čavić: U SzP se ništa ne dešava jer se stranke konsoliduju

Politika

Članice Saveza za promjene (SzP) trebalo bi da do juna ove godine utvrde nove politike i platformu s kojom bi koalicija nastupila na narednim parlamentarnim izborima, jer nakon tog datuma sve gubi smisao, rekao je za “Nezavisne novine” Dragan Čavić, lider NDP-a.

Naime, još početkom januara “Nezavisnim” je potvrđeno da se u vezi s tim vode ozbiljni međustranački pregovori, no, očito, od tada se nije puno odmaklo. Barem kada je u pitanju utvrđivanje zajedničkog dokumenta.

“Što se tiče Saveza, ništa se ne dešava, jer su partnerske stranke očigledno zaokupljene svojim konsolidovanjem iznutra”, rekao je Čavić.

Na pitanje da li se nešto promijenilo u proteklih nekoliko mjeseci, a nakon što je lično poručio da više neće pristajati na odgovore na “Dodikove populističke kampanje” i lutanja u politikama, Čavić odgovara kako je prestao da se obazire na Dodika.

Lider NDP-a, ipak, ne smatra da je koalicija kao takva ugrožena.

“Prije svega, ne postoje naznake da bi bilo koja od stranaka koje čine Savez za promjene mogla da promijeni način političkog djelovanja i prestane da bude opozicija u RS. A da traje traženje formule zajedničkog djelovanja – to stoji”, zaključuje Čavić.

Još konkretniji je Miroslav Brčkalo, generalni sekretar PDP-a, koji pojašnjava da su za ovu partiju dvije stvari ključne.

“Jedna je pregrupisavanje snaga unutar opozicionih redova. S tim u vezi mi vodimo pregovore s političkim partijama, ali i nekim poslanicima koji su izrazili želju da se priključe PDP-u”, rekao je Brčkalo, navodeći da su prevashodno u pitanju Napredna Srpska, Mihajličini radikali, ali i sam Čavićev NDP.

“Ono što nas posebno raduje jeste da su mnogi vidjeli rastuću političku snagu u nama. Naš počasni predsjednik Mladen Ivanić zaista sjajan posao radi u Predsjedništvu BiH te je tako doprinio jačanju pozicije PDP-a”, ističe Brčkalo.

Druga ključna stvar za ovu partiju je, kaže, utvrđivanje nove politike, koja se neće svoditi na to šta je rekao Dodik.

Na pitanje kako stoje stvari u vezi s nastavkom koalicione saradnje sa SDS-om, Brčkalo odgovara da PDP veoma respektuje stranku koju predvodi Vukota Govedarica.

“Oni sada provode svoje unutarstranačke izbore, do kraja maja, a od juna bi trebalo da budu načisto. Mi uvažavamo SDS kao najjaču opozicionu partiju i radujemo se nastavku saradnje”, zaključuje Brčkalo.

“Nezavisne” su juče u više navrata pokušavale da stupe u kontakt s liderom SDS-a Vukotom Govedaricom, kao i s nekolicinom ključnih ljudi ove stranke, ali niko nije odgovarao na pozive.

Upravo su odnosi PDP – SDS ključ opstanka Saveza, ali i bilo kakvog ozbiljnijeg djelovanja opozicije u RS, pogotovo nakon spekulacija i glasina kako partija Branislava Borenovića “preko Ivanića sve više šuruje sa SNSD-om”.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *