Vlada Republike Srpske ne odgovara na poslanička pitanja!?

Politika

Kada Vlada Republike Srpske ne odgovori na pitanja vladajućih poslanika, onda je to povreda Poslovnika Narodne skupštine. Međutim, kada Vlada ne dostavi odgovor poslanicima opozicije, onda nije prekšen Poslovnik. Ovako je odlučila većina u NS RS.

Na samom početku, brojni poslanici su se žalili da iz Vlade Republike Srpske ne dobijaju tražene informacije, ali je NS RS imala duple aršine.

Samo u slučaju pitanja šefice Kluba poslanika DNS Spomenke Stevanović je glasanjem odlučeno da Vlada RS ne izvršava svoje obaveze, što je izazvalo smeh opozicionih poslanika.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović je otkrio da čak 26 poslaničkih pitanja čeka na odgovor izvršne vlasti, te pozvao Vladu da reaguje.

Radioaktivni otpad

– Malo je što su nam uradili u Jasenovcu i Donjoj Gradini, pa još treba da nas potruju svojim radioaktivnim otpadom – izjavio je poslanik SNSD Vanja Bajić u okviru pitanja gradnje skladišta nuklearnog otpada u Trgovinskoj gori, u Hrvatskoj, na granici sa Srpskom.

Bajić je ministarku za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenku Golić pitao šta su institucije RS i BiH uradile da zaštite građane BiH.

Golićeva je rekla da je saznala da je Hrvatska odbacila sve primedbe iz BiH i najavila da će nakon 1. maja sazvati sednicu radne grupe BiH koja se bavi ovim problemom.

Stevančević zbunio Trninića

Nezavisni poslanik Ilija Stevančević šokirao je ministra saobraćaja i veza RS Neđu Trninića pitanjem: “Da li će do 2018. biti izgrađena tramvajska praga od Banjaluke do Gradiške?“

– Da li sam vas dobro razumeo? Govorite o tramvajskoj pruzi? Nemamo u planu takav projekat – rekao je vidno zbunjeni Trninić.

Situaciju je pokušao da “ispegla” predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekavši da je ideja o tramvaju odbačena još u javnoj raspravi.

Tegeltija krije zaradu

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija nije odgovorio na pitanje poslanika Dragana Čavića koliko je novca zaradio u 2016. budući da je član nekoliko odbora i saveta.

Tegeltija je izjavio da je na tim pozicijama po funkciji, a da će podaci biti dostupni kada bude usvojen konsolidovani izveštaj o izvršenju budžeta RS za 2016.

– Vi ste, ministre, član ekonomsko-socijalnih saveta RS i BiH, član UO Agencije za bankarstvo Republike Srpske, UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH i ko zna gde još – podsetio ga je Čavić.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *