Ivanić: Nema saglasnosti za promjenu Izbornog zakona po volji HDZ

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da nema izgleda za prihvatanje izmjena izbornog zakona kakve traži HDZ BiH jer za to nema ni političke volje ni saglasnosti bošnjačkih političkih partnera.

“Dosta sam pesimističan, iako bih volio da se partneri dogovore”, kazao je Ivanić komentarišući najave iz HDZ BiH kako će do 1. maja ta stranka u parlamentarnu proceduru poslati prijedlog izmjena izbornog zakona s ciljem da se one usvoje i stupe na snagu prije izbora planiranih za oktobar 2018. godine.

U HDZ-u BiH naznačili su da će predložiti izmjene kojima bi se osiguralo da hrvatski član Predsjedništva BiH ubuduće bude biran temeljem rezultata glasanja u kantonima unutar Federacije BiH u kojima su Hrvati većina kao i da se iz tih kantona bira najveći broj hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH iz kojeg se onda indirektno biraju i izaslasnici u Domu naroda državnog parlamenta.

Na taj se način želi spriječiti da na izbor hrvatskih predstavnika u tijelima vlasti utiču glasovi bošnjačkih birača.

Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović ranije je kazao kako je hrvatsko pitanje u izbornom zakonu moguće riješiti jedino kao dio šireg “paketa” kroz kojeg bi se provela i presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” a znači uklanjanje diskriminacije pripadnika manjinskih naroda iz izbornog procesa.

Ivanić smatra da u ovakvoj situaciji politički lideri bošnjačkog naroda moraju dati jasan odgovor na strah koji postoji kod Hrvata da će im neko drugi birati predstavnike.

“Ne budu li Hrvati unutar Federacije zadovoljni, najveće posljedice će imati upravo FBiH u cjelini, a od toga niko nema koristi”, kazao je Ivanić. Ocijenio je kako u svakom slučaju Federacija BiH treba reorganizaciju ali je i tu sporna politička saglasnost.

“Zaista ne vidim smisao postojanja tolikog broja kantona. Mislim da je logičnije da se tu stvari pojednostave, ali ne vjerujem da će za to postojati politička saglasnost. Zapravo, mislim da u narednim mjesecima ulazimo u ozbiljnu političku krizu unutar FBiH”, upozorio je Ivanić.

Njegova je procjena također kako velikih promjena u ustroju BiH ne može biti jer ni o tome nema političke saglasnosti no drži kako nije moguć ni njezin raspad jer bi to značilo rat.

“Siguran sam u narednih dvadeset godina da to nije moguće bez rata, a nikome ne bih savjetovao da ide u tu vrstu sukoba”, zaključio je Ivanić, prenosi HMS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *