BANJALUKA: Zoran Talić novi predsjednik gradske skupštine?

Politika

Zoran Talić, nezavisni odbornik u Skupštini grada Banjaluka i osnivač Političko-građanskog fronta (POLIGRAF), najizvjesniji je kandidat za predsjednika Skupštine grada Banjaluka, potvrdilo je za “Nezavisne” nekoliko odbornika u banjalučkoj Skupštini.

Tako da bi Talić ovu poziciju mogao zauzeti nakon razrješenja Budimira Balabana, aktuelnog predsjednika banjalučkog gradskog parlamenta, na narednoj sjednici Skupštine grada u četvrtak.

Saša Lazić, odbornik NDP-a, rekao je da bi Talić sigurno bio jedina adekvatna zamjena.

“Mislim da je Talić iskusan političar i da bi se sigurno odlično snašao na ovoj poziciji, te da bi svakako opravdao povjerenje ako ga izaberu”, kazao je Lazić, koji je ujedno ostao i jedan od dva odbornika NDP-a u Skupštini grada Banjaluka nakon što su ovaj klub prošle sedmice napustili Dragan Talić i Vladimir Mirošljević.

Tatjana Čičić-Odžaković, član POLIGRAF-a i nezavisni odbornik, rekla je ne postoji bolja osoba koja bi mogla da sjedne na ovu poziciju.

“Zoran Talić je odbornik kome je ovo treći mandat u Skupštini grada Banjaluka i ako bi bio izabran za predsjednika, smatram da bi se rad gradskog parlamenat jako poboljšao”, kazala je Čičić-Odžakovićeva.

Zoran Talić se juče nije javljao na naše telefonske pozive da prokomentariše da li će on sjesti u fotelju predsjednika Skupštine grada Banjaluka.

Balaban je rekao da bi skoro svi odbornici u gradskom parlamentu mogli da ga vjerodostojno zamijene. Poručio je da će sa još tri odbornika, Nenadom Šibarevićem, Stojanom Vukajlovićem i Milenkom Jaćimovićem, u naredna dva dana formirati klub odbornika u Skupštini grada Banjaluka koji će, prema njegovim riječima, raditi u interesu građana.

Nakon što su u nedjelju Balaban i dva odbornika DNS-a Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović napustili stranku, Gradski odbor DNS Banjaluka juče je saopštio da je Predsjedništvo GO DNS-a na sjednici u petak donijelo odluku o pokretanju inicijative za isključenje Balabana iz stranke.

“Odluku o njegovom isključenju treba da potvrdi Predsjedništvo DNS-a na sjednici koja je zakazana za 20. jul”, navodi se u saopštenju GO DNS-a nakon što su dobili dopis da Balaban, Šibarević i Vukajlović napuštaju stranku i podnose ostavke na funkcije u DNS-u.

Kako stoji u saopštenju, “jasno je da je Budimir Balaban poslao pismo medijima u kojem saopštava da napušta DNS tek nakon što je saznao za odluku Predsjedništva Gradskog odbora o njegovom isključenju iz stranke”.

“Činjenica je da je Balaban od završetka lokalnih izbora 2012. godine do danas pokušavao da pravi svoju privatnu grupaciju unutar DNS-a, nepoštujući stavove rukovodstva stranke. Želio je da sva kadrovska rješenja na nivou grada Banjaluka budu isključivo njegova nadležnost, ne konsultujući ni rukovodstvo, ni organe DNS-a”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu u DNS-u, činjenica je da je Balaban na proteklim lokalnim izborima 2016, iako je bio nosilac liste, forsirao samo osam svojih bliskih kandidata, ponašajući se kao da 27 ostalih kandidata DNS-a ne postoji.

“Imajući ovo u vidu, može se konstatovati da je licemjerno da se Balaban, čovjek koji je zahvaljujući DNS-u na funkcijama u Gradskoj upravi proveo punih 17 godina, danas poziva na ‘interese građana, privrednika, akademske zajednice, kulturnih i sprotskih radnika, novinara i drugih profesija'”, kažu u DNS-u.

GO DNS Banjaluka zahvalio je Šibareviću i Vukajloviću na dosadašnjem radu i angažmanu u sprovođenju politike ove stranke.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *