Vučić: Srbija protiv referenduma, ali podržava integritet RS

Region

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Njujorku da je Srbija protiv održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ali da podržava teritorijalni integritet Srpske unutar BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Vučić je, gostujući na Institutu “East West” u Njujorku, rekao da je bilo veoma teško javno iznijeti takav stav, ali da je srpska Vlada to ipak učinila.

“Na ceremoniji otvaranja novog auto-puta u Banjaluci to sam rekao grupi od oko 5.000 Srba i pozvao ih na smirivanje situacije. Istinu govoreći, nisam čuo ostale lidere sa Balkana da kažu nešto slično tome”, rekao je Vučić.

On je dodao da nema nikakav problem da kaže da Vlada Srbije nije podržala održavanje referenduma, i da je to “jasan stav srpske Vlade s kojim se saglasio i predsjednik Republike”.

Vučić je dodao da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“To je jasno stanovište Srbije koje je veoma lako razumjeti i smatram da je to odgovoran i ozbiljan stav”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je u Njujorku razgovarao i sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini o evropskom putu, ekonomskoj i političkoj situaciji u Srbiji, ali i odnosima u regionu Zapadnog Balkana.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić je ocijenio da je situacija u regionu složena i da predstavlja ozbiljan problem za ubrzani ekonomski razvoj. On je pozvao Evropsku uniju da odlučno podrži put evropskih integracija Srbije i zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica Federika Mogerini je rekla da Evropska unija podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasila da je nastavak političkih i ekonomskih reformi u Srbiji ključ za njen dalji napredak i približavanje evropskoj porodici naroda.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *