Hrvatska i Slovenija bliže dogovoru o granici

Region

Hrvatski premijer Andrej Plenković u danas je rekao kako su Hrvatska i Slovenija puno bliže rješenju o granicama nego što se može zaključiti na osnovu atmosphere u javnosti te da je Hrvatska “svoj model predstavila slovenačkoj strani i da on može biti vrlo dobar temelj za pronalaženje konačnog rješenja”.

“Još jednom ponavljam, u samoj supstanci mislim da smo puno bliže rješenju nego što možemo slutiti iz ukupnog javnog ozračja. Mi smo naše stavove pojasnili i slovenskoj strani, a i svim našim partnerima unutar Europske unije”, istakao je Plenković u Solinu.

“Ponavljam hrvatski stav – mi se u cijeloj ovoj situaciji ponašamo odgovorno i zrelo i ne poduzimamo jednostrane poteze koji bi na bilo koji način pridonijeli pogoršanju odnosa između Hrvatske i Slovenije”, dodao je hrvatski premijer.

Slovenački ministar spoljnjih poslova Karl Erjavec je ranije u petak u parlamentu rekao da će Hrvatska prije ili kasnije promijeniti stav o arbitražnoj presudi, te je kazao da njegovo ministarstvo priprema tužbu protiv Hrvatske pred evropskim sudom. Najavio je kako bi Slovenija već krajem februara mogla EU dostaviti prijedlog tužbe i pripadajuću dokumentaciju. Prema tumačenjima evropskog suda objavljenima u slovenačkoj štampi jedna zemlja ne može jednostrano tužiti drugu već je potreban sporazum dvije zemlje da bi se spor iznio pred evropski sud u Luksemburgu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *