Završeni pregovori o novoj Vladi Hrvatske: MOST-u četiri ministra i potpredsjednik

Region

Nacionalno vijeće MOST-a pristalo je na ponudu HDZ-a u okviru pregovora o sastavljanju Vlade. Pregovori o sastavljanju Vlade tako su završeni, a očekuje se da će MOST uskoro predati svoje potpise Plenkoviću.

-Obavještavamo Vas da je Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista usvojilo prijedlog usuglašen od strane oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu 5. listopada. Zajednička izjava za medije predviđena je za sutra, u petak 7. listopada iza 12:00 sati. O točnom terminu i mjestu zajedničke izjave bit ćete pravovremeno obavješteni, navedeno je u večeranjem saopštenju iz MOST-a.

MOST je pristao na četiri ministarstva, mjesto potpredsjednika Vlade, mesto potpredsjednika Sabora te na rotirajuću poziciju šefa Sabora po modelu “2+2”. Index.hr prenosi i da će, prema dogovoru, prve dvije godine mandata šef Sabora biti Petrov, a onda na red dolazi kandidat iz redova HDZ-a.

Plenković: Nema drame

Šef HDZ-a Andrej Plenković izašao je iz sjedišta HDZ-a u 17 sati. Novinarima je pritom dao izjavu u kojoj je još jednom ponovio da HDZ ima dovoljno potpisa za sastavljanje Vlade.

Rekao je i da sutra očekuje potpise svih manjinaca.

-Stavili smo na sto ono što smatramo da je realno i pravično, očekujemo povratnu informaciju. Kad se jave, onda ćemo se dogovarati. Nema drame, sve je ok, rekao je novinarima Plenković i poručio im da “idu doma”.

Na pitanja novinara da li je istina da je HDZ ponudio MOSTU četiri ministarstva, mjesto potpredsjednika Vlade i rotirajuću poziciju predsjednika Sabora, Plenković je kazao: “Jako, jako slično, da”.

Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *