DSS pred raskolom: Novo rukovodstvo stranke obračunava se sa neistomišljenicima

Region

Isključenja, ostavke, oštre reči koje ovih dana potresaju Demokratsku stranku Srbije prete novim raskolom u toj partiji.

Prema saznanjima “Blica”, glavni kamen spoticanja u vrhu DSS ovih dana je odnos prema saradnji sa Srpskom naprednom strankom i, pre svega, koalicijama dve stranke na lokalnom nivou. Ta saradnja je bila i glavni razlog da Sanda Rašković Ivić podnese ostavku na funkciju predsednika DSS.

Nakon debakla na izborima 2014. godine i odlaskom velikog broja članova na čelu sa predsednikom Vojislavom Koštunicom, DSS je uspela da se vrati u parlament ovog proleća, ali to očigledno nije bilo dovoljno i da se stranka konsoliduje.

Turbulencije u DSS u izvesnoj meri su obračun sa Rašković Ivić koja u stranci i dalje ima uticaj. Otuda, priča izvor “Blica” iz DSS, i izbacivanje njoj bliskih pojedinih članova iz stranke poput funkcionerke Dragane Trifković, ali i zahtev za izbacivanjem Vukadinovića iz poslaničkog kluba. Drugi razlog za podelu u stranci je saradnja sa SNS, koju jedan deo članstva podržava a drugi mu se protivi.

– On je tokom vikenda izabran na ovu funkciju, i već ove nedelje se svašta izdešavalo. Osim što je za saradnju sa SNS, počeo je da se obračunava sa onima koji za to nisu. Osim njega, u stranci ima i drugih koji su za tu saradnju ali i onih koji su protiv nje, i sada se tu lome koplja. Na sve to v.d. predsednika stranke gleda blagonaklono, a jedan od rezultata je isključivanje pojedinaca iz stranke – priča izvor “Blica” iz ove stranke.

Primer za to funkcionerka Dragana Trifković, koja je odlukom Predsedništva DSS izbrisana iz članstva stranke, i to pod obrazloženjem da ugrožava sprovođenje politike partije. Trifković je, kao sama kaže, za tu informaciju saznala iz medija a da prethodno iz DSS nije dobila nikakvo obaveštenje ni obrazloženje.

– Suprotno tvrdnjama, zalagala sam se za sprovođenje politike DSS i one platforme koju smo na prethodnim izborima ponudili glasačima. Problem je u tome što je DSS promenila politički kurs zbog interesa pojedinaca, koji nažalost čine većinu u rukovodećim organima stranke – kazala je ona.

Iz poslaničkog kluba ove stranke sinoć je, takođe po odluci Predsedništva DSS, isključen poslanik Đorđe Vukadinović uz zahtev da vrati poslanički mandat.

– U stranci se događa tihi puč, odnosno preuzimanja stranke od strane “pro-SNS” krila. Računalo se da DSS neće preći cenzus, a onda su je dolazak Sande Rašković Ivić na čelo stranke, i koalicija sa Dverima i nezavisnim intelektualcima, vratiili u politički život. SNS i Aleksandar Vučić preuzimaju DSS, i u toku je akcija da se od DSS-a napravi konstruktivna opozicija – kaže Vukadinović.

“Kolaboracija sa SNS” bila je razlog što su tokom vikenda dvojica funkcionera ove stranke, Marko Jakšić i potpredsednik stranke Slaviša Ristić podneli ostavke na stranačke funkcije, s tim što je Jakšić vratio i člansku kartu.

Da potresa u DSS ima potvrđuje i v.d. predsednika dragan Maršićanin, koji kaže da situacija nije prijatna i da će se rešiti.

– Oni su posledica razmimoilaženja pojedinih članova stranke sa neizmenjenom politikom DSS. Mi vodimo politiku distance u odnosu na sve prozapadne stranke, počev od SNS do DS i svih drugih, i borimo se protiv režima koji radi mnoge stvari pogrešno. Budalaštine su da to što u dve opštien sarađujemo sa SNS znači i promenu naše politike – kaže Maršićanin.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *