Vladike ljute na “Nemanjiće”!

Region

Vladike se žalile kako im se ne sviđa serija „Nemanjići“, odnosno način na koji su u njoj predstavljeni sveci!

Jedna od tema koja se provukla tokom trećeg dana zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, u pauzi između „češljanja“ eparhijskih izveštaja, bila je serija “Nemanjići“! Temu je spontano pokrenuo jedan stariji episkop, ostali su se vrlo brzo uključili, a zaključak svih je bio da su potpuno razočarani načinom na koji je u seriji predstavljen Sveti Simeon Mirotočivi, koga tumači Mladen Nelević, a naročito načinom na koji je predstavljen Sveti Sava, koga igra Dragan Mićanović.

“Razgovor o toj seriji krenuo je sasvim neplanirano. Jedan vremešni vladika prvi je upitao neke od prisutnih članova Sabora da li su imali priliku da gledaju seriju, navodeći da se njemu javio veliki broj vernika koji su mu skrenuli pažnju da su sveti Srbi u “Nemanjićima“ izvrgnuti ruglu i predstavljeni na nedostojan način. Potom je rekao da je onda on iz radoznalosti počeo da prati seriju i u to se, nažalost, i sam uverio.” ,kaže naš izvor.

Naš sagovornik navodi da su onda i ostali episkopi izneli veoma slično mišljenje.

“Jedan je čak izrazio veliku zabrinutost zbog toga što će se ta serija, kako pretpostavlja, reprizirati veliki broj puta. Govorio je da ga to naročito brine jer današnja omladina malo toga zna o Svetom Savi i njegovom ocu, i da će maltene o njima učiti iz „Nemanjića“, u kojima oni nisu predstavljeni onako kako bi trebalo, već sasvim suprotno, što, po njegovom mišljenju, vređa verska osećanja srpskog naroda. Drugi episkop je rekao da je on pokušao da gleda seriju, ali da je prekinuo, jer je to bilo, kako je rekao, isuviše bolno za njega. Sam patrijarh nije učestvovao u toj diskusiji.” ,kaže naš izvor.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da u potpunost razume zabrinutost arhijereja kad je reč o pomenutoj seriji i načinu na koji su u njoj predstavljeni sveci.

“Prva asocijacija na tu seriju meni jeste to što se Sava zamonašio pred svojom freskom, čak 25 godina pre nego što je postao arhiepiskop, a na zidu je bila i freska njegovog oca, koji u tom momentu još nije ni bio otišao u manastir. Ta serija je urađena nakaradno, a to je samo jedan od primera. Razumem zašto se oni bune i zašto im je krivo. “Nemanjiće” bi trebalo spakovati u neku fijoku i napisati “Ne reprizirati, ovo je primer loše urađenog posla”. Zabrinutost vladika je opravdana jer i oni znaju da naši klinci uopšte ne čitaju, ne samo da ne čitaju istoriju nego ne čitaju uopšte. Lektire “čitaju” tako što pogledaju filmove ili serije. Jedno je umetnička sloboda, a ovo je nešto sasvim drugo, ovo je upropašćavanje državne istorije i skrnavljenje svetaca.” , kaže Đenović.

Pravda.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *