Brnabić: Srbija neće priznati Kosovo, ali treba naći kompromis

Region

Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnosti, izjavila je premijerka ove zemlje Ana Brnabić i istakla da to ne bi bio kompromis, za koji se Beograd, inače, zalaže, a koji ne bi ni bio moguć kada bi Srbija i dalje insistirala na tome da je Kosovo njen sastavni dio.

Brnabić je u intervjuu za njemački Velt rekla da su “odnosi sa Prištinom za Srbe teški i emocionalni”.

– Predsjednik Aleksandar Vučić je učinio hrabar i odgovoran korak kada počeo interregionalni dijalog. Dotle je svaki razgovor bio tabu. Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć – rekla je srpska premijerka, prenio je Dojče vele.

Ona je navela da “obje strane” moraju da izađu iz udobne zone svog uvreženog načina razmišljanja.

– Ali, smatram da Priština to do sada nije učinila – rekla je Brnabićeva.

Podsjetila je da Priština nije počela da sprovodi ni stožer tog sporazuma – uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da se povećao broj napada na Srbe na Kosovu.

– Samo u maju je bilo 14 atentata, što ukazuje da bi namjera Prištine mogla da bude i da se otjeraju svi Srbi – što mi nećemo dopustiti. Srbija je spremna za razgovore. Ali za to nam je potreban partner – rekla je ona.

Upitana da komentariše “da li je u redu to što njemačka vlada namjerava da se oštrije bori protiv ilegalnog doseljavanja i zato ojačava saradnju sa zemljama van EU”, Brnabić je kazala:

– Ponosna sam na to koliko dobro naša policija i armije sarađuju sa susjednim državama i agencijom EU za zaštitu granica Fronteks. U izbjegličkoj krizi smo vratili sa granice više od 40.000 osoba koje su htjele da uđu ilegalno. To ćemo i dalje činiti. Zato svaka buduća zajednička migraciona politika mora da obuhvati i balkanske države – ocijenila je srpska premijerka.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *