Parlamentarni i lokalni izbori u Crnoj Gori

Region

U Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju izbori.

Biračka mjesta otvorena su širom zemlje jutros u 07.00 sati. Na izborima se bira 81 poslanik, a pravo glasa ima 528.817 birača upisanih u birački spisak. Na izborima učestvuje 17 lista, a izborni cenzus je tri odsto.

Izbore prati više od 2.607 posmatrača, od toga oko 500 stranih.

Biračka mjesta biće zatvorena u 20.00 časova, a prvi nezvanični rezultati biće objavljeni oko 21.00 sat.

Izbori – “prozapadni” put ili Rusija?

Uoči izbora, lider Demokratske partije socijalista, koja ima najviše izgleda za pobjedu, Milo Đukanović, optužio je Rusiju da zaspisanjem dijela opozicije novcem u predizbornoj kampanji pokušava da poremeti napredovanje te zemlje ka članstvu u NATO .

Za Moskvu su, kako kaže u intervjuu za Rojters, predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori posljednja šansu da zaustavi težnje balkanskog regiona ka integraciji u EU i NATO.

Opozicija s druge strane, navodi Rojters, optužuje Đukanovića da se “služi taktikom zastrašivanja, da sprovodi nepotizam i da Crnu Goru tretira kao lično vlasništvo”.

Britanska agencija navodi da se Đukanović, poslije 25 godina rukovođenja Crnom Gorom, suočava sa najvećim izbornim izazovom koji mu postavljaju opozicione stranke.

Prema toj agenciji on se suočava sa dva glavna opoziciona saveza, koji predstavljaju mješavinu prosrpskih i prozapadnih partija.

AP ističe da se glasači nalaze pred izborom – ili da zemlja nastavi “prozapadnim” putem ka NATO ili da se vrati tradicionalnom savezniku Rusiji.

Američka agencija navodi da su pred Crnom Gorom najznačniji izbori od izglasavanja odluke o nezavisnosti od Srbije prije deset godina.

Ishod bi eventualno mogao da ugrozi proces proširenja EU i NATO u Jugoistočnoj Evropi i pokaže da je Moskva odlučna da povrati uticaj u regionu od strateškog značaja, ocjenjuje ta agencija.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *