Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Četiri osobe hospitalizovane zbog virusa Zapadnog Nila

Četiri osobe hospitalizovane zbog virusa Zapadnog Nila

Na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Pančevu hospitalizovano je četvoro pacijenata zbog zdravstvenih komplikacija izazvanih groznicom Zapadnog Nila, koju prenose zaraženi komarci.

-Pacijenti su stabilni. Pacijent koji je imao meningitis pušten je juče. Na Infektivnom odeljenju opšte bolnice u Pančevu na liječenju je još troje – rekla je danas infektolog Ljiljana Mijović, a prenijela Televizija Vojvodine.

Vakcina ne postoji, kao ni specifična terapija protiv ove groznice, a bolest se dobija ubodom zaraženog komarca.

Zbog blizine rijeka i močvarnog tla Pančevo je jedan od najugroženijih gradova kada je riječ o groznici zapadnog Nila.

Infekcija virusom zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2017. godine u Srbiji su registrovana ukupno 574 pacijenta oboljela od ove groznice, a umrla je 61 osoba, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.

Groznica zapadnog Nila je virusno sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca.

U Srbiji prvi oboljeli bude registrovan, uglavnom, u drugoj polovini jula, a najveći broj oboljelih se prijavljuje tokom avgusta.

Kod većine zaraženih, u 80 odsto slučajeva, ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod 20 odsto inficiranih simptoma podsjećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima i umorom.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis, naveo je Institut.

Agencije

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

nazad na vrh