Vučić: Nema lakog rješenja za Kosovo

Region

Rješenje problema Kosova i Metohije nam je neophodno i to što prije, iz više razloga, rekao je danas predsjednik Aleksandar Vučić i dodao da Srbija postizanje rješenja ne vidi kao pobjedu, već kao budućnost.

Vučić je u obraćanju javnosti istakao da nam rješenje treba da bi obezbijedili dugotrajan mir Srba i Albanaca, sigurnosti naših građana, prostor za dalji ekonomski razvoj i popravljanje demografske slike.

Predsjednik Srbije je rekao da nema lakog, jednostavnog, niti bezbolnog rješenja pitanja Kosova i Metohije.

“Ja takvo rešenje nikada nisam obećao, niti takvog ima, izuzev za neozbiljne, neodgovorne i površne ljude”, rekao je Vučić.

Podsjetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština nije, odnosno nije formirala Zajednicu srpskih opština, zbog čega ne možemo da uživamo prava predviđena Briselskim sporazumom i implementacionim planom, a koja proizlaze iz ovlašćenja ZSO.

Dva su, kaže, moguća puta: da Srbi sami to preduzmu, protiv čega inače nema razumnih argumenata, ali je opasnost jednostrana reakcija Prištine, što bi mnogi u svijetu jedva dočekali, jer bi to bio uvod za konačni “obračun” Prištine sa sjeverom KiM i da mimo volje Srba, uprkos sporazumu s NATO, uđu na sjever i preuzmu kontrolu nad vitalnim resursima.

“Nastavićemo zato da se borimo da dobijemo najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo”, rekao je Vučić.

Istakao je da će pažljivo pratiti dešavanja u međunarodnoj zajednici, insistirati na svojim pravima i birati trenutak za poteze koji će garantovati mir, stabilnost i bezbjednost građana.

“Zato ćemo nastaviti rad sa Srpskom listom i našim narodom i znati kako da dođemo do ostavrenja svojih prava”, kaže Vučić.

Najavio je da će insistirati na odnosu prema SPC i formiranju zaštićenih zona.

“Bavićemo se i pitanjem imovine: privatne i lične imovine Srba na KiM, imovine SPC, imovine u vlasništvu privrednih subjekata registrovanih izvan KiM, te državne i društvene imovine na teritoriji Kosova i Metohije”, dodao je predsjednik Srbije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *