Zaharova: Rusija ne podržava razgraničenje kao rješenje kosovskog problema

Region

– Moskva ne podržava razgraničenje kao rješenje kosovskog problema – rekla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako je istakla, Rusija se zalaže za dosljednost i suverenitet srpske teritorije, ali je dodala i da će poštovati odluke koje Srbija donese.

– Poštujemo međunarodno pravo i dogovore, ali oni u jednom trenutku kao da postanu samo parče papira. Zato je potrebno ostati dosljedan u stavu koji promovišete. Prije svega mislim na ruski stav po pitanju Kosova. On se nije mijenjao i ljudi u Srbiji to znaju, ne priznajemo nezavisnost Kosova – navela je ona.

Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je uzvratila kontrapitanjem:

– Vi nećete imati problema sa tim? – upitala je ona.

Dodala je da će se Rusija ponašati sa poštovanjem prema odluci srpskog naroda, ali je još jednom upitala da li će Srbija imati probelma sa tim rješenjem.

– Kada je riječ o spoljnoj politici Rusije u cjelini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosljedni – rekla je Zaharova i dodala da je dosljednost vezana i za pitanje Kosova, piše Blic.

– Naš pristup se zasniva na poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta Srbije i to znaju i u Beogradu. Problem Kosova postao međunarodni problem i ne tiče se samo Srbije – rekla je ona.

Dačić se na to nadovezao, i naveo da je oduvijek govorio o potrebi da se izvrši razgraničenje na srpski i albanski dio Kosova.

– To je odraz naše želje da se dođe do kompromisa, ima više ideja kako bi to moglo da izgleda, ali nas Priština dovodi do toga da im neko, ko nema živaca, kaže: “Nemamo više o čemu da razgovaramo!” Nemojmo da izigravamo budale u dijalogu – rekao je on. Kako je naveo, Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju su najveći problem, istakavši da Srbija nastavlja svoju borbu. Da li će do kompromisa doći i kada, kaže, to ćemo vidjeti.

– Predsjednik kaže da su male šanse. Rusija će svakako prihvatiti ono rješenje za koje Srbija smatra da joj je u interesu – istakao je Dačić.

Zagrljaji, poljupci i lijepe riječi – tako je izgledao današnji susret srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića i portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, koja će ove godine biti počasna gošća Sabora u Guči. Dačić nije krio riječi hvale prema Zaharovoj, za koju je rekao da je veliki prijatelj Srbije i da joj uvek pruža podršku.

– Očekujemo do kraja godine posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, sjednicu Mješovitog komiteta za saradnju Rusije i Srbije, a ova godina je u znaku našeg jubileja, 180 godina diplomatskih odnosa naše dvije države. Uvijek sam zahvalan ministru Lavrovu i Mariji na spremnošću da odgovore na naše upite i pozive i pomognu u rješavanju raznih problematičnih pitanja – rekao je Dačić.

Zaharova je istakla istorijske veze koje spajaju Srbiju i Rusiju i zahvalila se na pozivu da dođe u posjetu. Kako je kazala, iskoristiće ovu priliku da Srbiju još više upozna, i istorijski i kulturno.

– Ovi skupovi nisu dio protokola, mimo pravila su, a nekada je to mnogo bolje – rekla je ona.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *