Napadnute novinarke Dojče velea na Kosovu

Region

Dvije reporterke Dojče velea napadnute su tokom izvještavanja o blokadama puteva, ali su uspjele da se vrate ka sjeveru Kosova uz pomoć lokalaca i policije. „Na trenutak me je bio strah da nećemo uspjeti da se izvučemo.“

Reporterke DW Sanja Kljajić i Elona Elezi napadnute su na putu za selo Banje u opštini Srbica odakle su izvještavale o blokadama puta u znak protesta zbog posjete srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Njih dvije su se parkirale automobil srpskih registarskih oznaka kod mjesta Prekaz gdje su se u tom trenutku nalazile jedinice KFOR.

Nakon povlačenja međunarodnih snaga, grupa od desetak demonstranata sa barikada ih je prijeteći okružila, govoreći da ih „provociraju“ tablicama i tražila od Sanje Kljajić da pokaže lične dokumente pošto ne govori albanski, kako bi vidjeli da li je Srpkinja. „Na trenutak je izgledalo da nas neće pustiti da odemo“, kaže Kljajić.

Prema riječima naših dopisnica, kosovska policija je reagovala profesionalno i držala demonstrante na odstojanju dok su im lokalni Albanci zaposleni na benzinskoj pumpi pomogli da skinu srpske tablice i krenu ka sjeveru Kosova.

Sanja Kljajić je bila jedina novinarka iz Srbije koja jr na ovom dijelu puta izvještavala sa barikada. „Jasno je bilo da nisam dobrodošla čak ni kao novinarka DW. Momak koji mi je tražio ličnu kartu je bio vrlo napadan i na trenutak me je bio strah da nećemo uspjeti da se izvučemo, jer su shvatili da sam iz Srbije“, kaže Kljajić.

Prema izvještajima Insajdera i agencije Tanjug, i novinari tih medija su napadnuti u blizini Banja kada su naišli na barikade.

Reporterke DW su posljednjih dana na reportažnom putovanju jugom Srbije i severom Kosova. Na društvenim mrežama ih možete pratiti pod #ElonaSanja, a sve što rade pronaći ćete OVDJE.

DW.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *