Lajčak: Promjena granica ugrožava stabilnost zapadnog Balkana

Region

Uvjeren sam da izmjena teritorija, promjena granica prema etničkom principu, ne može voditi ka stabilnosti. Naprotiv, postaće izvor nestabilnosti, možda ne samo u regionu zapadnog Balkana, kaže Miroslav Lajčak, nekadašnjeg visokog predstavnika za BiH i aktuelnog ministra inostranih poslova Slovačke.

– On je netom završio mandat predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i vratio se u Bratislavu na poziciju šefa diplomatije. U razgovoru za „Dnevni avaz“ Lajčak je odgovorio na pitanje o pregovorima između Beograda i Prištine.

– Crtanje granica po etničkim linijama-kriterijima izaziva sumnje hoće li entitet ili država poštovati ova prava u onoj mjeri u kojoj je potrebno. Ovakva izmjena granica i tako ne bi dovela do stvaranja etnički čistih teritorija, stoga se time “etnička” napetost neće eliminisati. Takođe je moguće očekivati preseljavanje stanovništva. “Etničke” napetosti ili probleme potrebno je rješavati na drugačiji način, uzimajući u obzir i iskustva iz nedavne evropske historije – smatra Lajčak.

Posebno ističe da njegova zemlja podržava dijalog između Beograda i Prištine.

– Pozivamo obe strane da nastave postizati dogovore i na terenu ih implementiraju. Takođe, potičemo obe strane da postignu kompleksan, pravno obavezujući sporazum o uređenju odnosa i njihovoj normalizaciji – zaključuje Lajčak u razgovoru za „Dnevni avaz“.

– S obzirom na evropsku perspektivu zapadnog Balkana, takav sporazum trebao bi biti u skladu s principima na kojima počiva EU, te istovremeno ne bi trebao stvarati mogućnosti za destabilizaciju u regionu zapadnog Balkana – smatra Lajčak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *