Ðurić: Rješenja za Kosovo nema bez dogovora sa Srbijom

Region

Rješenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, izjavio je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ističući i da Srbija želi kompromisno rješenje, i da neće prihvatati nikakve ponižavajuće prijedloge za rješenje.

Ðurić je za tv Pink rekao da jučerašnje napuštanje konferencije o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU u Beču Delegacije Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta zbog načina kako je na skupu predstavljeno Kosovo, pokazuje da ništa nije riješeno.

– To pokazuje da rješenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom. Oni da budu jednostrano proglašena nezavisna država i da misle da sa Srbijom ne treba da se dogovaraju, da im je dovoljno što ih je neko potapasao po ramenu, to nikakvo rješenje sa sobom ne donosi – rekao je Ðurić.

On je naveo da Srbija ima dostojanstvo i podsjetio na riječi predsjednika Aleksandra Vučića da Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rješenja.

– Hoćemo kompromis i ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnost – rekao je Ðurić ističiću da je Srbija danas politički i ekonomski snažna da može da stititi svoje interese.

Inače, Delegacije parlamenata Srbije protestovala je juče zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom „Kosovo” bez zvjezdice.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije u Beču, a nakon obavkeštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.

Ðurić je rekao da se čuo sa srpskim ambasadorom u Beču i da je sa njim razgovarao o tome.

Delegacija iz Srbije je, kako je rekao, dobila podršku ne samo od Španije već i predstavnika sa Kipra i iz Grčke.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *