Patrijarh Irinej: Srbi i Crnogorci su jedan narod

Region

Patrijarh Srpske pravoslavne crke Irinej poručio je danas na Cetinju da su Srbi i Crnogorci jedan narod, a iako su podjeljeni, ne znači da su razdjeljeni.

– Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele – poručio je Irinej, koji je u Crnu Goru doputovao sa patrijarhom Antiohije i cijelog istoka, Jovanom X.

On je novinarima na Cetinju rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori, odakle je, kako je dodao, i njegova majka porijeklom.

Irinej je naveo i da njegov gost patrijarh antiohijski u Crnu Goru donio blagoslov i želju da u “našem narodu vladaju mir, ljubav i sloga”.

– Mi smo jedan narod, iako smo podjeljeni, to ne značni da smo razdjeljeni – naveo je patrijarh srpski.

Patrijarsi su oko 11 sati stigli na Cetinje, gdje su u Cetinjskom manastiru služili svečanu doksologiju, nakon koje je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio goste.

U pratnji patrijarha Irineja je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. U Podgoricu su doputovali i episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Dvije crkvene delegacije nakon Cetinjskog manastira posjetiće manastir Ostrog, a potom i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će im u 16 časova takođe biti priređen svečani doček.

Mitropolija crnogorska primorska je saopštila da je ovo prva posjeta patrijarha Jovana X Crnoj Gori.

Za vrijeme kralja Nikole u Crnu Goru je dolazio antiohijski patrijarh o čemu svjedoči i ikona koju je tada poklonio mitropolitu Mitrofanu Banu, a koja će danas biti iznijeta na cjelivanje tokom svečanog dočeka i doksologije u Cetinjskom u manastiru, saopšteno je iz MCP.

Patrijarh antiohijski: Na Cetinju sam vidio ljubav

Patrijarh Jovan Deseti rekao je da je, kada je stigao u Cetinjski manastir, vidio ljubav.

– Vidjeli smo da su srećni sveti oci, sveštenici i monasi i narod – istakao je patrijarh antiohijski.

Patrijarhom antiohijski kaže da su mu sva lica poručivala: “Dobro došao, brate u Hristu”.

– Ova posjeta je dokaz da smo jedna, pravoslavna porodica i da ništa ne može da nas udalji jedne od drugih. Kroz istoriju smo imali dobar odnos sa srpskom crkvom koju podržavamo oduvijek – poručio je patrijarh Jovan.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio je goste i rekao da su u Cetinjski manastir dolazili i ostali pravoslavni patrijarsi – carigradski, moskovski, jerusalimski i antiohijski.

– Vaš dolazak u ovaj kraljevski grad veliki je dar Božiji koji ste nam donijeli kao svjedok najstarije među najstarijim hrišćanskim crkvama, antiohijske patrijaršije, blagoslov velikih vaših prethodnika, posebno Svetog Jovana Zlatoustog, čiju liturgiju svaki dan služimo – rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitroplit je dodao da antiohijska crkva i patrijaršija, poslije jerusalimske crkve – majke svih crkava, zauzima drugo mjesto u hrišćanstvu, pa i u pravoslavlju.

– Cjelivali smo mošti Svetog Petra Cetinjskog koji nosi ime Petra koji je utemeljio crkvu Svete antiohije, kao i dio Časnog krsta Gospodnjeg, desnu ruku Svetog Jovana Krstitelja koja je krstila Gospoda u rijeci Jordan, pa evo i sada cjelivamo Vašu ruku svetu, kojom ste nam donijeli blagoslov Crkve Svetog Petra i Pavla iz velike Antiohije – rekao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, “to je veliki blagoslov za kraljevski grad, za hram i za Crnu Goru malu po prostoru, ali koja je iznjedrila velike mučenike i svetitelje kroz istoriju”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *