Margetić prekinuo štrajk glađu nakon sastanka s Plenkovićem

Region

Istraživački novinar Domagoj Margetić, nakon puna 44 dana štrajka glađu, prekinuo je štrajk u petak naveče, nakon sastanka s predsjednikom Vlade Hrvatske.

– Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je večeras u Banskim Dvorima istraživačkog novinara Domagoja Margetića, na njegov zahtjev, saopšteno je sinoć na zvaničnom sajtu hrvatske vlade.

Margetić je Plenkoviću prenio svoje zabrinutosti zbog pritisaka kojima je izložen u svom novinarskom poslu.

– Predsjednik Vlade Plenković ponovio je snažnu privrženost Vlade poštivanju slobode medija i rada svih novinara. Informacije o zabrinutostima bit će proslijeđene nadležnim tijelima. Predsjednik Vlade pozvao je gospodina Margetića da prekine štrajk glađu, što je on večeras i učinio, saopšteno je iz Vlade RH.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je ponovo pozvalo hrvatske institucije da istraže i procesuiraju prijetnje i napade na novinara Domagoja Margetića koji je tokom štrajka glađu odbijao hospitalizaciju uprkos kritičnom zdravstvenom stanju.

Margetić je u zadnjih nekoliko godina prijavio niz prijetnji smrću, napada na imovinu i doživio dva fizička napada od kojih je jedan okvalifikovan kao pokušaj ubistva.

Margetić je bio žrtva brutalnog fizičkog napada 11. avgusta 2014., kada je ispred njegove kuće u Zagrebu udaren betonskim blokom u glavu. Županijsko državno odvjetništvo taj je napad okvalifikovalo kao pokušaj ubistva.

Tokom aprila, maja i juna 2015. godine Margetić je prijavio prijetnje smrću dok je bio pod policijskom zaštitom. Fizički je napadnut 13. decembra 2016. na Kvaternikovom trgu, zadobivši lakše ozljede, dok je lani u avgustu prijavio provalu i krađu opreme i dokumentacije vezane za priču na kojoj je radio. U novembru 2017. ponovo prijavljuje prijetnje smrću.

Margetić tvrdi da je situacija eskalirala tijekom ljeta ove godine, kada su izvršeni brojni neugodni pritisci na njega i njegovu porodicu, zbog čega je stupio u dugotrajni štrajk glađu.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *