Vojska Srbije izvela veliku vježbu

Region

Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je prisustvovao vojnoj vežbi koja je izvedena na Pasuljanskim livadama, i najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika.

Vučić je podsjetio da je Vojska Srbije, kada je on preuzeo resor odbrane, 2012. godine, imala jedan neispravan Mig 29, a da ih je danas letjelo osam, da ih ima 10, a da će do kraja 2019. Vojska Srbije imati i svih 14 letjelica u svom sastavu.

Naveo je da se danas moglo videti 100 tenkova, haubica “Nora” koja “tuče” po prvi put, helikopteri, izviđači koji su tako obučeni da se nisu mogli primjetiti ni kada im se prišlo na manje od 10 metara i naglasio da u današnoj vježbi na deset lokacija učestvuje 8.000 vojnika, svi iz aktivnog sastava, prenosi Tanjug.

Što se tenkova tiče, dodao je, problem je bio u posadama, a sada ih ima 100, takođe svi u aktivnom sastavu.

– Tenkove će vidjeti Sremci, Banaćani, 13 će ih preći inženjerijski most između Titela i Perleza, i kroz Kraljevo, a na Pešteru će ih biti 25, koji deluju jedinstveno kao četa u napadu – dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, generali su pripremili vježbu tako da artiljerija tuče bojevom municijom preko tenkova.
– Zadovoljan sam kako je Mojsilović pripremio kopnenu vojsku – rekao je Vučić.

On je ukazao na potrebu daljeg jačanja ratnog vazduhoplovstva, a naročito protivvazduhoplovne odbrane, ali i dodao i da očekujemo još oklopnih vozila i tenkova iz sporazuma sa RF, ali i da radimo na našim oklopnjacima te naveo da je danas dejstvovao i “Lazar 3”.

Međutim, ukazao je da se mora rešiti pitanje opreme, čizama kojih mora biti više od dva para, zatim uniformi, majica. . . i podvukao da će i to sve brzo biti rešeno, uz angažman i napore Vlade Srbije.

Naoružanje

Vućić je istakao i da će u narednom periodu stići “još nešto o čemu ne mogu da pričam, a što smo već platili”.

– Kada bih rekao, uveli bi nam sankcije – kazao je on.

Rekao je i da je od “kineskih prijatelja” uzet i jedan broj bespilotnih letjelica koje će stići slijedeće godine, i koje služe za osmatranje. Kako kaže, to je oko 30 miliona evra, i služiće za dalje razvijanje tehnologije, i korišćenje na domaćem oružnju.

– Bespilotne letjelice su budućnost ratovanja, kako bi se smanjili ljudski gubici. Mi dramatično snažimo svoju vojsku, to su koraci od sedam milja. Danas imamo brojne vazduhoplove i lovce, imamo ih deset, a imaćemo ih 14 za nekoliko mjeseci – naveo je Vučić.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *