Franjo Tuđman do 1942. radio za ustašku NDH

Region

Hrvatski političar i bivši visoki državni funkcioner Josip Manolić je, u razgovoru za Nacional, ispričao nepoznatu epizodu iz biografije Franje Tuđmana o tome kako je prvi hrvatski predsjednik 1941. i u prvoj polovici 1942. godine radio za NDH.

“Danas je to svojevrsna senzacija, no u vrijeme kada se to zbivalo, za sve nas skojevce bio je to oblik preživljavanja. Negdje si morao raditi i od nekog novca žicati”, ispričao je Manolić.

Kasniji prvi hrvatski predsjednik je, naime, bio zaposlen kao dnevničar u Ministarstvu oružanih snaga NDH.

“Zašto je ta informacija o tome da je Franjo Tuđman bio dnevničar u Ministarstvu oružanih snaga NDH tako dugo tajna – i meni je nevjerojatno, jer biti 1941/1942. zaposlen u jednom ustaškom ministarstvu kao civil, nije neki krimen”, ispričao je Manolić dodavši kako se Tuđman najvjerojatnije zaposlio kako bi izbjegao odlazak na front.

Manolić, koji se s Tuđmanom sreo 1942. godine, u činjenici da je Tuđman radio za NDH ne vidi ništa sporno. Dapače, kaže da je to znao već pri njihovom prvom susretu kojeg se Manolić prisjetio.

“Cijelo vrijeme do tog susreta nisam znao je li Tuđman prikriveni ustaša ili skojevac. Bio mi je prefin, odjećom i ponašanjem, za budućeg partizana i skojevskog rukovodioca. Nije bio radnik, dolazio je iz imućne obitelji i ostavljao je dojam mladog gospodina, a to je ono što vas zbuni”, prisjetio se Manolić.

S Tuđmanom kasnije, priča Manolić za Nacional, nije o tome razgovarao. Kaže, nije bilo povoda, barem dok Tuđman ranih devedesetih nije počeo koketirati s ustaštvom.

U tim susretima s Tuđmanom, Manolić mu je, tvrdi, spasio život tako što ga je poslao u Krapinu na rad na terenu. “Samo nekoliko dana nakon Tuđmanova odlaska iz stana u Hercegovačkoj ulici, u stan su upali agenti UNS-a i Gestapa u potrazi za Franjom Tuđmanom i Vladom Stoparom”, kaže Manolić.

Dugogodišnji Tuđmanov suradnik dodaje kako je prvi hrvatski predsjednik znao odabrati pravu stranu i priključiti se partizanima, iako je imao osiguran lagodan život u Zagrebu. Njih dva će odigrati važne uloge u osamostaljenju Hrvatske. Manolić kaže da je Tuđman tu preuzeo ogroman teret, a da nije uspio, smatra, obojica bi bili streljani bez suda.

index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *