SRBIJA: Vojni sindikat ne odustaje od protesta 27. novembra

Region

U cilju sprečavanja zaposlenih u Vojsci Srbije da 27. novembra učestvuju na protestu ispred zgrade Ministarstva odbrane, Ministarstvo odbrane Srbije je odlučilo da što veći broj zaposlenih natjera na rad u dane vikenda i da ih stavi u “kasarnske” uslove rada ili cjelodnevni boravak u kasarni.

Vojni sindikat srbije ovakav postupak Ministarstva smatra kuriozitetom, jer je ministar odbrane Zoran Đorđević “uspio da unaprijedi socijalo-ekonomski status i nahrani gladnu Vojsku”.

Prema njihovima riječima, svakom zaposlenom Ministarstvo odbrane obezbijediće ishranu u vrednosti od oko 530 dinara i dnevnicu za rad na terenu u vrijednosti od 800 dinara.

– Navedeno iznosi ukupno oko 1130 dinara dnevno po svakom licu kome Ministarstvo odbrane sprečava dolazak na protest, ako se suma od 1130 dinara pomnoži sa 2 dana vikenda, pa puta broj zaposlenih koji će na ovaj način biti spriječeni da prisustvuju, cifra je astronomska i ista će biti isplaćena od novca koga kako nas uvjeravaju nema, kažu u Vojnom Sindikatu.

Oni dodaju da je izuzetno human gest, smjestiti i nahraniti vojsku.

– Humano kad ne bi predstavljalo krivično djelo, dodaju iz Sindikata.

Vojni sindikat Srbije naglašava da će od petka 25.novembra Vojni sindikat Srbije početi sa podnošenjem krivičnih prijava protiv svih osoba koje su vršile opstrukciju protesta, i dodaju da će obavijestiti i Evropsku komisiju za ljudska prava i sve relevantne međunarodne institucije.

– Protest ne može niko spriječiti. Protest je već u toku i trajaće dok se zahtjevi ne budu ispunili pri čemu će se sigurno primijeniti svi vidovi građanske neposlušnosti koje dozvoljavaju Ustav i zakoni, a o čemu će se Ministarstvo odbrane obavijestiti u pet do dvanaest, kažu u Vojnom sindikatu.

Sindikat traži garancije da će se u pregovore za zaključenje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u Vojsci pristupiti odmah po pozivu reprezentativnog sindikata, a najkasnije do 1. februara kao i da će se odmah pristupiti zaključenju sporazuma kojim će se stvoriti uslovi za nesmetano sindikalno delovanje u sistemu odbrane.

-Naime, na zahtjev Vojnog sindikata Srbije da se osnovica za plate uskladi sa zakonskim minimumom, ministar odbrane je saopštio da para nema, kasa je prazna, kažu iz Sindikata, negirajući navode Ministarstva odbrane da je dogovor postignut, da će plate u vojsci biti povećane za pet odsto i da se novi pravilnik o platama primenjuje od 1. januara 2018. godine.

Vojni sindikat ističe i da će se protest zakazan za 27.novembar održati ako ne dođe do potpisivanja sporazuma.

NASTAVLJA SE UNIŠTAVANJE VOJSKE SRBIJE

Srbija je ove godine za svoju vojsku izdvojila oko 1,2% BDP ili oko 528 miliona evra. Poređenje radi, Hrvatska za svoje oružane snage u 2017-toj godini izdvojila 4,2 milijarde kuna, što iznosi oko 560 miliona evra.

Ovih dana je aktuelno planiranje budžeta za 2017. godinu, a najave koje dolaze iz Ministarstva finansija srpskom vojniku ne slute nista dobro iako Premijer kaže kako smo sve bogatiji, kako nam je značajno “bolje” i kako ćemo sa manje novca imati jaču i efikasniju vojsku, objavljeno je na sajtu Vojnog sindikata Srbije.

Prema najavama zvaničnika , Srbija će naredne godine za svoju vojsku izdvojiti još manje, jer tako kaže MMF. Ministarstvo finansija, izvršavajući naloge “vlasti” koja se popularno zove MMF, dalo je instrukcije za planiranje budžeta iz koga će se za vojsku u 2017. godini izdvojiti negde oko 56 milijardi dinara što iznosi oko 455 miliona evra.

Hrvatska koja ima dvostruko manje oružane snage, negde oko 17.500 pripadnika, po glavi vojnika u 2017. izdvaja oko 32.000 evra, dok će Srbija sa brojnim stanjem od oko 32.000 u 2017. to učiniti sa svega 14.200 evra po pripadniku oružanih snaga. Dakle više nego dvostruko manje.

Navedeni podaci su više nego zabrinjavajući i jasno govore u kom pravcu će se “razvijati” Vojska Srbije i bezbjednost građana Srbije. Od početka ove godine Vojsku Srbije je zbog lošeg standarda i preopterećenosti na vojničkim dužnostima napustilo 972 pripadnika sa tendencijom još većeg odliva kadra.

Da je Vojska Srbije ratovala od početka godine ne bi imala ovolike gubitke. Pitamo se kome je ovakvo stanje u interesu, ko vodi izvršnu politiku u Srbiji, Vlada ili stranci čiji se nalozi bespogovorno izvršavaju i ako su u suprotnosi sa zakonima i interesima Srbije i šta će nadležni u državi učiniti da se spreči “kapitulacija” srpske vojske.

 Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *