Novi gaf hrvatske predsjednice

Region

Kolinda Grabar Kitarović govorila je na svečanom prijemu povodom 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatske i tada je pozdravila sve diplomate s kojima je “u to vrijeme” sarađivala, a portal Index.hr navodi da je to novi gaf hrvatske predsjednice jer je tada imala samo 23 godine.

Hrvatski portal navodi da je ona 1992. godine imala 23 godine i bila studentkinja engleskog i španskog jezika na Filozofskom fakultetu.

– Pozdravljam svakog hrvatskog diplomata i diplomatkinju s kojima sam imala čast raditi u to vrijeme, koji su se toliko zdušno borili za našu samostalnost i nezavisnost. Nisu to bila laka vremena – rekla je sinoć hrvatska predsjednica.

Ali, prema njenoj biografiji, diplomirala je 1993. godine, kad je počela da radi u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kolinda Grabar Kitarović je imala gaf i pred predsjedničke izbore u SAD kada je izjavila: “Amerikanci će odlučiti ko će biti naš sledeći predsjednik”, i potom se ispravila rekavši “ovaj, njihov sljedeći predsjednik”.

Kitarović izjavila je sinoć da će Hrvatska graditi dobrosusjedske odnose, ali da neće “nikome dopustiti da revidira hrvatsku istoriju i etiketira državu raznim imenima”.

Grabar Kitarović je, na koncertu održanom u dvorani “Vatroslav Lisinski” povodom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, rekla da vjeruje da Hrvatska ima sve preduslove da bude prosperitetna država u kojoj će ljudi ne samo ostajati, već se i vraćati.

– Nastavićemo da budemo dio aktivnih predvodnika u donošenju odluka u EU i NATO, gradićemo dobrosusjedske odnose, ali nećemo nikome dopustiti da revidira našu istoriju i etiketira državu raznim imenima – istkla je ona, prenijela je Hina.

Svoj govor Kolinda je zaključila u pompoznom stilu, istim riječima koje je koristila na vlastitoj inauguraciji: “Verujem u te, zemljo moja hrvatska”.

Premijer Andrej Plenković je kazao da je međunarodno priznanje Hrvatske izboreno zahvaljujući državničkoj i vizionarskoj politici Franje Tuđmana, doprinosu hrvatskih veterana, kao i umješnosti hrvatske diplomatije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *