ZABORAVLJENA AFERA: Zašto HDZ BiH i HDZ Hrvatske toliko štite Antu Jelavića? (VIDEO)

Region

Zašto Ante Jelavić nije priveden pravdi i ko je odgovoran zbog toga? U prvom redu su odgovorne korumpirane i politički potčinjene pravosudne institucije BiH i Hrvatske. Suštinski, Jelavić uživa punu političku zaštitu vrha HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, kojima ne odgovara istina koja bi se čula na njegovom suđenju.

Republika Hrvatska je nedavno zvanično obavijestila pravosuđe Bosne i Hercegovine da neće procesuirati Antu Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ BiH i člana Predsjedništva BiH.

U službenoj obavijesti dostavljenoj Sudu BiH 10. januara ove godine, Ministarstvo pravde RH je navelo da odbija pružanje pravne pomoći po ranijem Sporazumu između BiH i Hrvatske, “jer je djelo, po mišljenju zamoljene države, krivično djelo političke ili vojne prirode”.

Prvaosudni organi BiH su u septembru 2016. godine službeno zatražili od Hrvatske da preuzme predmet “Herceg-Bosna”, jer se optuženi Ante Jelavić nalazi u bjekstvu na teritoriji Hrvatske, čije državljanstvo ima, kao i zaštitu od procesuiranja.

Ante Jelavić je svojevremeno optužen za podrivanje vojne i odbrambene moći Federacije BiH, te zloupotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju “Herceg Bosna”. Sud BiH je 6. oktobra 2005. godine Jelavića osudio na deset godina zatvora zbog nezakonite kupovine dionica Hercegovačke banke i Hercegovina osiguranja novcem Ministarstva obrane FBiH, kao i za nenamjensko trošenje tog novca.

Jelavić je tog dana krenuo prema Sarajevu, ali nije stigao na izricanje presude. Nakon dojave o visini presude, na pola puta mijenja smjer putovanja prema Vrgorcu, gdje je prebjegao u Hrvatsku.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH godinu kasnije ukida prvostepenu presudu i predmet vraća na ponovno suđenje. Za Jelavićem je raspisana potjernica, ali on sve ove godine mirno živi u Zagrebu, u Miramarskoj ulici.

Zašto Ante Jelavić nije priveden pravdi i ko je odgovoran zbog toga? U prvom redu su to korumpirane i politički potčinjene pravosudne strukture BiH i Hrvatske. Suštinski, Jelavić uživa punu političku zaštitu vrha HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske kojima ne odgovara istina koja bi se čula na sudu.

O tome istraživački novinar Domagoj Margetić govori u najnovijem izdanju emisije “Necenzurirano” na Mreži TV.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *