Tomislav Nikolić osniva novu stranku uz podršku Rusije

Region

Tomislav Nikolić se iz prošlonedjeljne posjete Moskvi vratio u Srbiju sa parama. Kako „Blic” saznaje, bivši lider SNS dobio je novac za osnivanje nove političke partije.

Nikolićev boravak u Rusiji nije ostao samo na razgovoru sa Vladimirom Putinom iza zatvorenih vrata i primljenom Ordenu prijateljstva koji mu je uručio predsednik Rusije za veliki lični doprinos u jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza dve države. Kako „Blic” saznaje iz diplomatskih krugova, Nikolić je dobio deo novca za osnivanje stranke.

– Uz pare su usledile i prve instrukcije. Stranci treba dati naziv koji zvuči rodoljubivo, krajnje patriotski – kaže strani diplomata, izvor „Blica”.

Nikolić, koji je sada na funkciji predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom, dobio je u Moskvi obećanje da će njegova stranka biti novčano pomagana i dalje.

– Ruski novac za stranku u Srbiji neće ostati samo na sumi koja ja sada data Nikoliću. On je dobio uveravanja u Moskvi da će i nadalje biti uplata i da će oni kontinuirano pomagati stranci. Rusi su Nikoliću rekli i da će se u finansiranje partije uključiti i pojedini domaći tajkuni i privrednici, a čiji je posao praktično lociran u Rusiji – navodi sagovornik „Blica”.

Nikolić je već izneo koga bi voleo da vidi u svojoj stranci, a gde isto očekuje pomoć Rusa.

Ovo nije prvi manevar Rusa sa Nikolićem na političkoj sceni Srbije. Poslednji put u nizu je bio pred aprilske predsedničke izbore. „Blic” je još krajem januara objavio da Nikolić hoće da se kandiduje i da za svoju kandidaturu ima podršku Moskve. Nikolić je u ranije sklopljenom dogovoru s Rusima svoju kandidaturu za predsednika trebalo da obnaroduje pre Nove godine.

On međutim, za to nije imao hrabrosti. Iako je po objavljivanju ovih tekstova Nikolić demantovao pisanje „Blica” on je na svom rođendanu, međutim, javno objavio kandidaturu. Ni danas nema preciznih podataka zašto su Rusi u poslednjem trenutku ipak napustili Nikolića. Spekuliše se da je razlog bila njegova višemesečna neodlučnost da prelomi i pokušaj trgovine za sina, ali i da su u međuvremenu ipak uspeli da „završe neke od poslova”, pa su napravili drugi dil.

Od zahteva da dobije „ono što je on Vučić dao”, a to je mesto lidera stranke i premijera, Nikolić je dobio Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom, a sin je ostao na čelnoj poziciji u Kragujevcu. Udaljavanje Nikolića od stranke u čijem je osnivanju učestvovao počelo je još prošle godine. Ove godine krajem oktobra nije došao ni na rođendan ni na slavu partije.

Orden Putinu, orden od Putina

Nikolić je, kako je sam posvedočio, sa Putinom razgovarao skoro tri sata i „otvorio mnogo tema”. On je u Moskvi izjavio da „svako ko odlikuje razmišlja kome daje orden, kao i onaj ko prima odlikovanje razmišlja od koga ga je primio“. Inače, Nikolić je 2014. godine odlikovao Putina najvišim srpskim priznanjem – Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Ukaz o dodeli Ordena prijateljstva Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vreme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsednika Srbije.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *