Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište agencije za lijekove

Region

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ta država povlači kandidaturu za sjediše Evropske agencije za lijekove, jer smatra da kriterijumi za kandidovanje nisu isti za sve države.

Odluka je donesena nakon ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premeštanju sjedišta ove agencije iz Velike Britanije.

Hrvatska smatra da “taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterijuma na isti način”, te da je “bio podložan sugestivnim ocjenama same Evropske agencije za lijekove”, prenose hrvatski mediji.

“Hrvatska je, međutim, u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo takmičenja za sedište budućih agencije i tijela EU. Smatramo da bi temelj svih budućih odluka trebalo da bude načelo ravnopravnosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencije i tijela EU”, navode iz Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Tokom prvog kruga glasanja za sjedište Agencije, koja ima 900 zaposlenih, svaka zemlja članica izabraće tri grada kandidata i rangirati ih sa tri, dva, odnosno jednim bodom. Tri kandidata ili više, ako broj glasova bude izjednačen, idu u drugi krug.

Ako ni nakon tri kruga glasanja ne bude pobjednika, odluka bi mogla biti donesena žrijebom.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *