Jelić, kandidat za predsjednika FS RS: Ne mogu sa Kovačevićem

Sport

Petar Jelić prošle godine okačio je kopačke o klin, fudbalski teren zamijenio kancelarijom, te postao predsjednik FK Modriča Maksima.

Kao kandidat Područnog fudbalskog saveza Banjaluka odlučio je da stane na crtu Mili Kovačeviću u trci za predsjedničku fotelju Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Koji su razlozi Vaše kandidature?

JELIĆ: Znamo da vlada teška finansijska situacija u klubovima i riješio sam da se kandidujem da bismo pomogli klubovima da lakše opstaju i smanjimo troškove s obzirom na to da imamo neke dogovorene sponzore, smanjimo plaćanje kotizacije i sličnih stvari.

Koje promjene ćete uraditi ukoliko budete izabrani?

JELIĆ: Moramo pomoći klubovima da poprave rejtnig kao i rejting onih koji nas predstavljaju u BiH, od članova Izvršnog odbora do delegata. Moramo raditi na zakonu o sportu, da se to pomjeri sa mrtve tačke i izvadi sa dna ladice. Savez je jako malo zastupljen u medijima i moramo to ispraviti dok će naš rad biti transparentan. Jedan od planova su i trening kampovi za reprezentacije. Ne jedan veliki, nego tri manja recimo u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju pa da se tokom zime može trenirati na jugu

Šta najviše zamjerate aktuelnom rukovodstvu Saveza?

JELIĆ: To što su četiri kluba ispala iz Premijer lige BiH. To je katastrofa. Napomenuo sam da Savez na može da finansira klubova i pomaže u tom smislu, ali znaju se načini i metodi kako da se zaštite interesi klubova na nivou BiH. Sistem takmičenja u Prvoj ligi je besmislen s obzirom na to da je prošle sezone svih šest klubova iz plej-auta moglo da ispadnu iz lige pa se postavlja pitanje čemu se igraju tih deset utakmica. Krupa se odvojila u plej-ofu, a ostali su raspustili igrače mjesec prije kraja prvenstva i kvalitet je automatski pao dok pojedini nemaju za šta da se bore.

Vjerujete li da imate dovoljno iskustva da budete novi predsjednik obzirom da još niste napunili 30 godina?

JELIĆ: Dok sam bio fudbaler mrzio sam poređenje mlad igrač-star igrač. Godine nisu bitne, ili znaš ili ne znaš, a tako je i u ovome. I ovdje si igrač koji ima viziju.

Vaš otac je bio predsjednik Saveza dugi niz godina, da li Vi sada nosite to breme i da li Vas to opterećuje?

JELIĆ: Navikao sam na to i od desete godine nosim se sa time. Sa 12 sam preživio što neki neće za cijeli život. Usponi, padovi, razočarenja sam naučio da nosim sa sobom. Breme sam nosio i dok sam igrao, ali nema mudrolije i pogledajte rezultate iza. Ako preuzmem Savez hoću da za četiri godine pogledam iza sebe i vidim šta sam uradio. Sada kada se pogledam Savez ne znam koliko je ko uradio.

Da li vjerujete u svoju pobjedu?

JELIĆ: Naravno, ne bih počinjao da ne vjerujem. Mi sportisti smo malo specifični jer imamo takmičarski duh i idemo na pobjedu i vjerujem u ono što radim. Namjere su mi časne i u predizbornoj kampanji pokušavam da uradim sve što je do mene da kad se u utorak ujutro probudim i kažem uradio sam sve što je do mene. Imamo nagovještaja da se pominju moguće mahinacije i prevare na glasanju. Želimo da se zaštitimo i ne budemo prevareni, a nikoga nećemo varati. Delegati će odlučiti i ako je njima bolji Mile Kovačević onda u redu, nema problema s tim oni su tako odlučili. Da se vode izbori na generalnom nivou gdje bi svi predstavnici klubova imali pravo glasa pobijedio bih bez problema. Ne želim da se izborna skupština pretvori u farsu već da bude održana na ljudski i demokratski način. Imaćemo svoje zahtjeve i tražiti da budu ispunjeni.

U slučaju da izgubite da li biste prihvatili neku funkciju u FS RS?

JELIĆ: Teško je sada o tome pričati i stava sam da ne možemo zajedno, jer je to politika i ne podržavam ono što oni rade i mislim da imam bolji način da to odradim. Imao sam nekih ponuda, ali s druge strane ne bi bilo fer prema onima koje sam poveo za mnom “u rat” pa da mi kažu da sam se “uvalio” i njih ostavio na cjedilu.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *