Rim odustao od kandidature za Olimpijadu 2024.

Sport

Rim će odustati od kandidature za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine, nakon što je gradonačelnica Virdžinija Rađi rekla da bi to “neodgovaran” potez, prenosi Bi-Bi-Si.

Rim je povukao kandidaturu za OI 2020. godine zbog finansijskih razloga. Boston i Hamburg su već ispali iz trke za OI 2024, ostavljajući Pariz, Los Anđeles i Budimpeštu kao preostale zainteresovane.

Kandidati gradovi moraju potvrditi odobrenja lokalnih lidera do 7. oktobra. Među mnogim Rimljanina, ideja domaćina Olimpijskih igara nije izazvala mnogo entuzijazma i nova gradonačelnica je upoznata s tim. Ona dolazi iz populističkog pokreta, koji se protivi kandidaturi za OI.

Prvih nekoliko sedmica na vlasti za novu gradnonačelnicu bile su teške. Njen mandat se našao u sjeni optužbi za loše upravljanje i zataškavanje. Odbacivanje OI moglo bi joj vratiti dio popularnosti i potvrdu da ima potpunu dominaciju nad gradskim vlastima.

Šef Olimpijskog komiteta Italije Đovani Malago je izjavio da bez podrške Rađijeve nema ništa od OI u Rimu. Međunarodni olimpijski odbor će izabrati domaćina na glasanju u Limi, Peru, u septembru 2017. godine. Pariz se smatra favoritom nakon neuspješnog nadmetanja 1992, 2008. i 2012. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *