Napredak srpskog fudbala: Partizan 78, Zvezda 119.

Sport

Srpski klubovi su ove sezone napravili veoma dobar posao u evrokupovima i za cijelu sezonu osvojili ukupno 25,5 bodova, odnosno 6 375 bodova za nacionalni koeficijent. Crvena zvezda je osvojila 14, Partizan 10,5, Vojvodina jedan, a Mladost nijedan bod.

Srbija je, zbog ove sezone, skočila za tri mjesta po osvojenim koeficijentima i nalazi se na 25. mjestu sa sumom do 18 785. Preskočeni su Norveška, Belorusija i Škotska i napravljena je odlična baza za budućnost. Ako se u naredne dvije godine ponovi sezona slična ovoj, može se očekivati dalji napredak na listi, uz koji stižu koristi u lakšem žrijebu, preskakanju prvog kola…

Partizan se nalazi po koeficijentima na 78. mjestu u Evropi i u narednoj sezoni će startovati s koeficijentom 17 000. U Humskoj su ove sezone osvojili 7 000 bodova i dobra stvar je što u naredne dvije sezone gube 1,5, odnosno dva boda, i u slučaju dobrih igara mogu drastično da poprave koeficijent, jer se on računa za pet posljednjih sezona.

Crvena zvezda je ove sezone osvojila čak osam bodova i nalazi se na 119. mjestu s koeficijentom 10 750. Crveno-bijeli u naredne dve sezone gube svega jedan bod i zbog toga bi trebalo da ulože u tim kako bi nadogradili ovu sezonu i značajnijim povećanjem koeficijenta. Vojvodina je 191. sa koeficijentom 5 250, Čukarički, Jagodina i Mladost Lučani dijele 257. sa koeficijentom 3 750.

Zaključak nije teško izvesti: “vječiti” ne mogu sami, klubovi koji žele u Evropu za nju moraju da naprave timove, a ne da im dobar rezultat u Superligi posluži samo za rasprodaju igrača.

Novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *