Srpčani najbolji u malim sportovima

Sport

Iako je fudbal i dalje najpopularniji sport u Srpcu sa čak deset aktivnih klubova, najbolje rezultate u posljednje vrijeme sportisti iz ove opštine ostvaruju u manje popularnim sportovima, motociklizmu i aeromodelarstvu.

Tako je motociklista Manojlo Medić osvojio čak sedam pehara i medalja na moto-trkama u posljednja četiri mjeseca, dok se učenica Sara Budimčić probila među pet najboljih na svjetskoj rang-listi mladih aeromodelara.

Najbolji uspjeh Manojlo je ostvario u maju ove godine na prvenstvu BiH u Mostaru kada je osvojio četiri prva mjesta sa “hondom” CBR 600, dok je u Slavonskom Brodu osvojio treće mjesto, a u Zalužanima jedno prvo i jedno drugo mjesto.

– Motocikli su mi naprosto u krvi. Djedov “puh” sa 49 kubika počeo sam voziti sa svega deset godina. Prvu “hondu” 750 kubika nabavio sam kada sam imao 16 godina, a do sada sam promijenio osam motora. Ovo je veoma skup sport, često se na samo jednom takmičenju potroše gume vrijedne 700 maraka – kaže Medić.

Na moto-trkama je imao i brojne pehove, pa je tako prije četiri godine u Zalužanima pao i slomio četiri rebra, te povrijedio ključnu kost i noge.

– Povrede me nisu pokolebale, jer sam smogao snagu da narednog dana u trci ubrzanja osvojim treće mjesto – kaže Medić koji u novembru puni 30 godina.

Ljubav prema neuobičajenim sportovima poput njega je pokazala i 16-godišnja Sara Budimčić, koja je prošlog mjeseca osvojila dva druga mjesta na takmičenjima u aeromodelarstvu u Bugarskoj, čime je skočila na četvrto mjesto rang-liste Svjetske vazduhoplovne organizacije (FAI) u konkurenciji juniora.

– Prije šest godina bila sam na 328. poziciji, a sada sam stigla maltene do samog vrha. Ovo je zahtjevan sport, jer takmičari pretrče i do osam kilometara bacajući avione u vazduh, a zatim tragajući za njima do mjesta slijetanja. Iako se na prvi pogled radi o jednostavnim letjelicama, za njihovu izradu je potrebno provesti i do 120 sati u radionici – kaže članica Aerokluba ultra lakog letenja.

Na marginama društva

Ljubav ka avionima i letenju Sari je usadio otac Miloš, koji je bio omladinski prvak bivše Jugoslavije.

– Sarin rezultat je jedan od najboljih koji je ostvario neki pojedinac iz RS i BiH. To je rezultat njenog dugogodišnjeg rada u našem klubu, koji i dalje opstaje uprkos brojnim finansijskim problemima sa kojima se susrećemo. Nekako se nametnulo da sportovi koji nemaju veze sa loptom, uglavnom ostaju na margini društva – rekao je Miloš.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *