Hrvatska sa tri pobjede u osminu finala

Sport

Reprezentacija Hrvatske savladala je Island u meču posljednjeg, trećeg kola grupe D na Svjetskom prvenstvu i sa maksimalne tri pobjede prošla u osminu finala 2:1 (0:0).

Mada je selektor Hrvatske Zlatko Dalić izveo jedan kombinovan tim, bez Vrsaljka, Vide, Rakitića, Lovrena, Mandžukića, Rebića, Subašića, Strinića i Brozovića, ”vatreni” nisu igrali podređenu ulogu u prvom poluvremenu. Island je morao da juri pobjedu, koja bi mu, uz odgovarajući rezultat meča Argentina – Nigerija donio plasman u osminu finala, na njegvom prvom Mundijalu u istoriji.

Prva polovina poluvremena protekla je bez povoljnih prilika, a Hrvati su imali znatno veći posjed lopte, ali bez konkretne završnice. Kako je meč odmicao, tado su Ostrvljani sve češće ugrožavali golmana Kalinića, pa je tako u 29. minutu Magnuson glavom tukao pored gola. Nešto malo kasnije i Gilfi Sigurdson je šutirao iz slobodnog udarca, ali bez problema za golmana Hrvatske. Uslijedili su pokušaji Bjarnadsona na jednoj i Perišića na drugoj strani, prije nego što je Finbogason propustio možda najbolju šansu u prvih 45 minuta, odlično ga je uposlio Sigurdson, ali je on za malo promašio gol. U sudijskoj nadokandi dvije šanse za ekipu sa najsjevernijeg evropskog ostrva, prvo je Bjarnasonov šut izblokiran, a onda je Gunarson odlično šutirao sa 16 metara, ali je Kalinić spektakularnom intervencijom spriječio pogodak.

Hrvatska je mnogo bolje počela nastavak, pa je Badelj u 52. minutu pogodio prečku, pripomogao je i golman Haldorson. Isti fudbaler se ispravio minut kasnije, kada je odličnu akciju i ubacivanje sa lijeve strane, poluvolejem pretvorio u vođstvo ”Vatrenih”, golman Islanda bio je nemoćan, Hrvatska vodi 1:0 u 53. minutu.

Brzo su mogli da poravnaju ”sjevernjaci”, Ingason je šutirao glavom pod prečku, ali je odlični Kalinić još jednom odlično intervenisao. U 55. minutu ništa nije mogao ni odlični golman Hrvata, ali je prečka spasila ”vatrene” poslije još jednog odličnog skoka Ingasona i udarca glavom poslije kornera.

Hrabri Islanđani nastavljali su sa atacima, vjerujući u čudo. Najbolju šansu imao je Bjarnason, koji je bio sam ispred Kalinića, nakon ubacivanja sa desne strane, ali je jako loše zahvatio loptu koja je otišla pored gola. Umalo da to kazne Hrvati, dva minuta kasnije, kada su Ostrvljani imali mnogo sreće.

U 76. minutu Island je dobio penal! Lopta je poslije centaršuta pogodila Lovrena u ruku, pa je lahoz pokazao na bijelu tačku. Siguran je bio Gilfi Sigurdson, pa se Island vratio u igru, kada je plasman u dalje takmičenje u pitanju.

Utakmica je postala potpuno otvorena, igralo se bukvalno bez odbrana, Island je jurio trijumf, ali su i Hrvati željeli da zadrže stoprocentni učinak na Mundijalu. Perišić je iz slobodnog udarca za malo prebacio gol u 85. minutu, a isto to je uradio i Rakitić, samo dva minuta kasnije. Priliku je propustio i Kramarić u 89. minutu, kada je Haldorson samo pogledom ispratio put lopti u gol aut.

 

Gol Hrvatske je visio u vazduhu, a pao je u 90. minutu. Ivan Perišić je preciznim udarcem sa lijeve strane savladao golmana Islanda i tako im ugasio svaku nadu u prolaz u osminu finala.

Hrvatska kao prvoplasirana prolazi u narednu fazu, gdje će u osmini finala igrati protiv Danske.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *