Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Sport

Savjetnik Fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravko Mamić ostaje u Bosni i Hercegovini i neće biti izručen Republici Hrvatskoj koja ga potražuje po potjernici Županijskog suda u Osijeku.

“Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je dana 24. jula 2018. godine u predmetu Zdravko Mamić (S1 3 K 28827 18 Kž) donijelo odluku, te je ista u fazi dostavljanja stranci u postupku i braniocu”, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Suda BiH.

Ranije je vijeće Suda BiH donijelo odluku u kojoj se konstatira kako nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića na temelju zahtjeva Republike Hrvatske.

U Sudu BiH je sredinom mjeseca održano ročište pred sutkinjom za prethodni postupak, a u vezi sa zamolnicom Republike Hrvatske u postupku izručenja.

Republika Hrvatska, u međuvremenu, je uputila zamolnicu za Mamićevo izručenje na temelju domaće i međunarodne potjernice koju je raspisao Županijski sud u Osijeku.

Bivši izvršni direktor zagrebačkog NK Dinamo je, uoči izricanja prvostepene presude pred Županijskim sudom u Osijeku kojom je osuđen na šest i po godina zatvora, prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine i tako postao nedostupan organima hrvatskog pravosuđa. Ubrzo nakon toga uslijedilo je raspisivanje međunarodne potjernice, ali je njegovo izručenje odbijeno, budući da Mamić posjeduje i državljanstvo BiH.

Ranije su Tužilaštvo BiH i Odbrana Zdravka Mamića dali saglasnot da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Republici Hrvatskoj.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je kazala da je Državno tužilaštvo utvrdilo da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Mamića pravosudnim organima Hrvatske.

“Propisana je zabrana izručenja lica koja su državljani Bosne i Hercegovine, a potraživani to jeste. Ugovor o izručenju potpisan između BiH i Hrvatske ne može se primijeniti na ovu procesnu situaciju”, izjavila je Bosiljčić.

“U Hrvatskoj se osjećam nesigurno i tamo nemam pravičan postupak. Sviđa mi se stav Tužilaštva BiH jer štite i moja prava, u Hrvatskoj to nikada nisam osjetio, zato sam pravdu potražio u svojoj drugoj domovini, Bosni i Hercegovini”, kazao je Mamić.

radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *