Nova kriza u Rukometnom savezu BiH

Sport

Zbog Rukometnog kluba Izviđač, koji ne želi da igra Premijer ligu Bosne i Hercegovine zbog učešća u SEHA ligi, prolongiran je žrijeb za novu sezonu koja je trebala da počne 22. septembra.

Nova kriza u Rukometnom savezu BiH zbog koje je odložen početak ovogodišnjeg prvenstva!

Glavni akter “frke” prije početka nove sezone je aktuelni šampion Izviđač, koji je uz podršku članova Upravnog odbora RS BiH iz reda hrvatskog naroda, odbio da nastupi u Premijer ligi BiH zbog učešća u SEHA ligi, pa je žrijeb parova odložen do daljnjeg!

Direktor kluba iz Ljubuškog David Grbavac je potvrdio za naš portal da do dogovora na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH nije došlo, ali je istakao da su “skauti” za kompromis, ali tek od naredne sezone.

“Nadam se da ćemo doći do dogovora da prevaziđemo krizu. Dosadašnja praksa je bila takva da se učesnik SEHA lige uključivao u plej-of, a mislim da tako treba da bude i ove godine. Ako će šampion države igrati oba takmičenja, mi smo za to, ali od sljedeće sezone. U ovom trenutku mi ne možemo da igramo obe lige. To bi bilo nemoguće i neizvodljivo jer bi u tom slučaju odigrali 60-ak utakmica u osam mjeseci. Igrali bi 18 kola SEHA lige, 26 kola PL BiH pa plej-of, plus Kup BiH. To nije moguće fizički niti organizacijski napraviti. Izviđač jeste za dogovor, ali ne na našu štetu”, izjavio je Grbavac.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević razočaran je što nije došlo do dogovora na sastanku u Sarajevu, naglasivši da su nove propozicije u Premijer ligi BiH donesene prije godinu dana i da se moraju poštovati.

“Praksa koja je do prije godinu dana važila, više ne važi jer su donesene propozicije takmičenja koje moraju svi da poštuju. Ne možemo dozvoliti da jedne godine SEHA liga omogući našem klubu da igra u regionalnom takmičenju, a druge da nas isključi. Svi klubovi su bili za poštovanje propozicija, čak i Zrinjski i Vogošća. Izviđač mora da igra Premijer ligu. Zašto bi ljubuški klub bio povlašten u odnosu na druge klubove? Veće ‘ime’ od Izviđača je Borac m:tel, pa kad je bio prvak nije igrao tu privatnu ligu. Ko ima ugovor sa SEHA ligom, da vidimo šta piše tamo s obzirom da je BiH jedan od osnivača? Oni su privatna liga, koja od našeg rukometa pravi taoce. Otkako je formirana, bh. rukomet je samo nazadovao”, istakao je Umičević za Mondo.

Prvi čovjek Vogošće Fetah Kadrić takođe je priznao Mondu da je za poštovanje propozicija RS BiH i čak je za to da se sankcionišu svi klubovi iz BiH, koji su odbili da nastupaju u takmičenjima pod okriljem Evropske rukometne federacije (EHF).

“Vogošća je na određen način inicirala da dođe do promjena u propozicijama takmičenja u Premijer ligi BiH. Izvršni odbor RS BiH je donio odluku o propozicijama, koje eksplicitno jasno kažu da šampion mora igrati PL BiH bez obzira da li nastupa u SEHA ligi ili ne. Odluka o propozicijama je donesena jednoglasno prije godinu dana, tako da je sve jasno”, izjavio je Kadrić i dodao da mu nije jasno zašto se dozvoljava klubovima da osvajaju takmičenja, a ne igraju EHF takmičenja i time oštećuju bh.rukomet.

“SEHA liga je privatna liga i nemaju obavezu da odaberu šampiona već mogu da uzmu koga god hoće. kad su propozicije donesene, nije se ni znalo da že Izviđač biti šampion. Mogla je to da bude Vogošća i mi bismo bili spremni da igramo u oba takmičenja. Zato tražićemo sankcije od Saveza za sve koji su odbili da učestvuju u EHF takmičenjima”, zaključio je predsjednik kluba iz sarajevskog predgrađa.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *