Škaro: Beneš zaslužuje da dobije trg u Banjaluci

Sport

Marijan Beneš u Banjaluci treba da dobije trg, a ne neku sporednu ulicu kakvu je dobio Mate Parlov u Zagrebu – kaže Damir Škaro, bokserska legenda bivše Jugoslavije.

Škaro je jedan od najkvalitetnijih boksera nekadašnje SFRJ, poznat je po tome što je od 450 mečeva u karijeri izgubio samo 12, a osvojio je bronzanu medalju na Olimpijadi u Seulu.

Bio je među brojnim bokserskim legendama koje su ispratile Marijana Beneša na vječni počinak i smatra da je ovaj velikan zaslužio da mu se Banjaluka oduži.

-Beneš je zaslužio trg, i to neki od centralnih trgova u Banjaluci, jer je bio uzor i mladima i starima, lijevima i desnima. On je primjer kako čovjek treba da bude dosljedan, da cijeni ljudskost, a ne naciju ili vjeru. Marijan nije nikada dijelio ljude na osnovu vjere, boje kože ili nacije – rekao je Škaro i dodao:

-On je starija generacija od mene, bio je idol svim bokserima, heroj kakvi se u ringu ne ponavljaju. Imao je stil atraktivan za publiku, ali najgori po njega samog, nikoga se nije plašio. Jednostavno, takav bokser se rijetko rađa, a nikada ne umire. Veliki junik i herojčina u ringu, a kao čovjek je bio još bolji. Svi smo željeli da ga kopiramo, ali to nije bilo lako, gotovo nemoguće. Svi smo htjeli da spustimo ruke u ringu kao on što je radio, ali smjeli smo to da učinimo samo na kratko, dok Beneš takvim stilom boksovao od početka do kraja karijere.

Boks je u krizi na globalnom nivou, ali je Škaro uvjeren da će ovaj sport preživjeti.

-Nažalost situacija je takva, odlaze nam legende, Mate Parlov je umro, otišao je i Marijan, ali se nadam da će se mladi ljudi okrenuti sportu i boksu, a ne ulici, drogi i alkoholu. Ovo društvo mora opstati na mladima, neka im je srećno i poručujem im da slijede šampione – zaključio je Damir Škaro.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *