Zakon o sportu u RS i dalje “na čekanju”

Sport

U jednoj ladici u kabinetu resornog ministarstva, godinama stoji nacrt novog Zakona o sportu u Republici Srpskoj. Iz istog tog ministarstva, jednako dugo stižu obećanja da će zakon prerasti puko slovo na papiru.

“Pa ćemo u toku godine, aktivno raditi na donošenju novog”, izjavila je Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS 13.05.2015. godine.

Mislila je Jasmina Davidović na novi zakon. I tako tokom cijele te 2015. godine. Obećavali su iz resora da će u 2016. godini zakon biti usvojen, a on ne samo da se nije ni našao na razmatranju pred poslanicima u Narodnoj skupštini, nego je sve krenulo “Jovo-nanovo”.

“Krajem prošle godine, osnovana je radna grupa koja treba da radi na radnom tekstu zakona koji je donesen u nekom ranijem periodu. Održali smo za sada tri sastanka, i prešli smo pola teksta koji bi trebalo da bude neki novi zakon o sportu”, rekao je Oliver Gačić, viši stručni saradnik u ministarstvu porodice, omladine i sport.

Nacrt novog zakona napisan je u aprilu 2014. godine. U Ministarstvu se pravdaju, da su nakon skoro tri godine, ustanovili da su potrebne izmjene tog teksta kako bi se uskladio sa ostalim zakonskim aktima i potrebama sporta Srpske. Šta su radili tri godine, pa i više, nejasno je i bivšem predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske.

“U poslu u kojem sam bio u Narodnoj skupštini tražio sam da se donese Zakon o sportu, ali godinama nema pomaka, već nekoliko mandata nema pomaka. Trenutno su sportski klubovi udruženja građana. Nema gradskih, nema republičkih, svi su udruženja građana i to je jako loš način organizovanja”, smatra Igor Radojičić, bivsi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Sve to i mnogo što šta drugog, trebalo bi da bude definisano novim zakonom o sportu. Nedostaje samo ono ključno – volja onih koji bi to trebalo da urade.

“Mislim da bi zakon trebalo da donese jasne kriterijume u sportu, da se propiše odgovornost lica koji vode klubove, da se ojačaju strukovni savezi i da se stvore uslovi za privatizaciju. S obzirom da se to sve ne radi, a postoje najave već nekoliko godina da će zakon biti usvojen, očigledno je da ne postoji volja da se tako nešto uradi. Treba se postaviti pitanje, zasto nekome ne odgovara uređen sport u Republici Srpskoj?”, pita se Bojan Božić, novinar “Euroblica”.

Volje kod nadležnih sudeći po onome što se do sada moglo čuti, postoji samo za zadržavanje starih navika – novih obećanja. I dok se poreski dugovi pojedinih klubova mjere milionima, dok se sportisti dovijaju na razne načine da opstanu u esnafu, u resoru kazu da će se krajem ove godine zakon naći u Narodnoj skupštini. Ako ne tamo, ladica je uvijek tu.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *