Ministarstvo sporta RS ne poštuje sopstvene kriterijume pri dodijeli sredstava

Sport

Rezultati konkursa za dodelu novčanih sredstava sportskim organizacijama i pojedincima iz Republike Srpske još jednom su pokazali da u Ministarstvu porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske ne poštuju kriterijume koje su sami uspostavili.

Čini se da je za komisije u ministarstvu neuredna dokumentacija, nepostojanje kvalitetnih rezultata… prednost kada je u pitanju podrška sportu.

Jasan pokazatelj koliko su kriterijumi podele sredstava neujednačeni je činjenica da je Igokea, kao jedini predstavnik Republike Srpske u regionalnom takmičenju, na tražena sredstva od 20.000 KM dobila 17.000, dok je fudbalskom klubu Čelik Grbavica iz Brčkog, članu pete fudbalske lige, odobreno takođe 17.000, ali na zahtev od 3.500 KM!

Članu treće lige, Fudbalskom klubu Omladinac Potočari (Brčko), na zahtev od 15.000 odobreno je 20.000 KM.

Da apsurd bude veći, dva tima koja na najbolji mogući način promovišu Republiku Srpsku, odbojkaški klub Bimal Jedinstvo, aktuelni osvajač duble krune i učesnik Lige šampiona, te Mladost, osvajač duple krune u muškoj konkurenciji i učesnik CEV Kupa, dobili su neuporedivo manje novca od fudbalskih petoligaša i trećeligaša iz Brčkog. Odbojkašicama je odobreno 5.000 na zahtev od 40.000 dok su odbojkaši dobili 9.000, a u zahtevu su potraživali 45.000 KM.

Ni ovde apsurdima u podeli novčanih sredstava iz Ministarstva porodice omladine i sporta Republike Srpske nije kraj. Iako je neretko razlog odbijanja pojedinih klubova nepotpuna dokumentacija, redovno postoje klubovi i organizacije koji ne ispunjavaju ni osnovne uslove ali iz nekog razloga redovno „prolaze“ na konkursima.

Tako je Mladom Krajišniku, klubu kojem je svojevremeno blokiran račun i koji nije dostavio bilans stanja i bilans uspeha overen u APIF, ponovo odobren iznos od 5.000 KM.

Lista klubova koji takođe nemaju potpunu dokumentaciju, a odobrena su im novčana sredstva, podugačka je. Naprimer, Karate klubu Šesnaesta odobreno je 3.000 iako im nedostaje Obrazac broj 7, Transakcioni račun (klubu sa identičnim imenom je blokiran račun), Bilans stanja i uspeha, Potvrda sportskog saveza i kopija rešenja ministarstva.

Karate klub Šampioni iz Bijeljine nije dostavio Bilans stanja i uspeha, potvrdu sportskog saveza i kopiju rešenja ministarstva, a na konkursu je dobio 2.000 KM, dok je Bokserski klub Radnik, čiji zahtev nije u skladu sa konkursom, a takođe ima nepotpunu dokumentaciju, „počašćen“ sa 2.000 KM.

Bilo je i onih klubova koji nisu tražili sredstva, kao npr. Kik boks klub Grčica iz Brčkog, a odobrena su im sredstva (3.000 KM).

Nažalost, ima i onih koji su sve ispoštovali i imaju rezultate, urednu dokumentaciju i… nisu prošli na konkursu!

Iako su na adresu Ministarstva porodice omladine i sporta u Vladi RS uredno poslana pitanja, odgovor kojim su se kriterijumima rukovodile nadležne komisije još nismo dobili.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *