BiH i dalje bez selektora

Sport

Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Zenici, nakon ŠESTOSATNOG zasjedanja, nisu donijeli odluku o imenovanju selektora fudbalske ”A” reprezentacije BiH. Odluka prolongirana za 29. novembar.

Iako je bilo najava da bi danas prije svih Meho Kodro mogao naslijediti Mehmeda Baždarevića to se nije dogodilo već će članovi ”fudbalske vlade” BiH nastaviti aktivnosti oko izbora selektora u narednim danima.

Osim Kodre, do sada drugi i jedini preostali kandidat za selektora je Amar Osim, o kojem su razgovarali danas na IO FS BiH.

“Komisija za imenovanje selektora nije favorizovala ni Kodru ni Osima, tako da danas nismo donijeli odluku o imenovanju selektora. Nastavljamo aktivnosti. Nastojaćemo uključiti još neke trenere kao kandidate i vjerujem da ćemo selektora izabrati na narednoj sjednici Izvršnog odbora FS BiH zakazanoj za 29. novembra”, istakao je Milorad Sofrenić, potpredsjednik FS BiH.

Potpredsjednik FS BiH je potvrdio da su prijedlozi Stručne komisije bili Amar Osim i Meho Kodro, ali i da to ne znači da neće neko treći biti budući selektor BiH.

“Zasad su oni najozbiljniji kandidat. Komisija je u svom izvještaju navela s koliko je ljudi stupila u kontakt i listu je svela na ta dva kandidata”, naglasio je Sofrenić.

Na dnevnom redu sjednice IO bilo je još tema. Sofrenić kaže da se radilo uglavnom o tekućim stvarima, ali i da se razgovaralo o posjeti Aleksandra Čeferina, predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA), koji će u Sarajevu boraviti 29. i 30. novembra.

“To je jako bitna stvar. Predsjednik UEFA-e teško može odvojiti vrijeme da obiđe sve Saveze, ali je odvojio vremena da dva dana provede s nama u BiH. Tada ćemo imati puno sadržajnih i kvalitetnih razgovora sa Čeferinom, prije svega o kapitalnim investicijama na području BiH”, naglasio je Sofrenić.

S obzirom da je selektoru Mehmedu Baždareviću s posljednjom kvalifikacionom utakmicom za SP protiv Estonije u Talinu istekao ugovor, rukovodstvo Saveza odlučilo je potražiti njegovu zamjenu.
Istina, niko u startu nije odbacio mogućnost da i Baždarević dobije novu šansu, ali to je malo vjerovatno, jer s njim u periodu od posljednje sjednice IO 19. oktobra pa do danas niko nije obavio razgovor. Tada je IO formirao Stručnu komisiju u kojoj su Ivica Osim, Sead Kajtaz, Duško Bajević i Zvjezdan Misimović i zadužio je da odabere kandidate za novog selektora i s njima obavi razgovore.

Tokom “predizborne kampanje“ spominjala su se i mnoga druga imena, a najviše Robert Prosinečki i Slavoljub Muslin. Ipak, obojica su se javno zahvalili na tome što su među kandidatima, ali i istakli da u ovom trenutku nisu zainteresovani za preuzimanje reprezentacije BiH.

Dakle, u igri su i dalje Kodro i Osim, kao najozbiljniji kandidati. Nekada proslavljeni bh. fudbaler, koji je na vrhuncu karijere igrao za Barselonu, trenutno je trener švajcarskog drugoligaša Serveta, a tokom trenerske karijere vodio je još Fudbalski klub Sarajevo. Osim je najveće trenerske uspjehe ostvario sa Željezničarom s kojim je osvojio pet titula šampiona BiH, četiri Kupa i jedan Superkup.

Mondo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *