Demokratska stranka tužila Trampa, Rusiju i Vikiliks

Svijet

Demokratska stranka u SAD podnijela tužbu protiv  Rusije, “Vikliksa” i izbornog tima američkog predsjednika Donalda Trampa, za udruživanje radi ometanja predsjedničkih izbora 2016. godine.

U dokumentima predatim saveznom sudu na Menhetnu navodi se da je Trampov izborni štab “rado prihvatio pomoć Rusije” za pobjedu na izborima.

Američki predsjednik Donald Tramp je u više navrata negirao optužbe, kao i zvanična Moskva.

Iz Trampovog štaba saopšteno je da tužba nema osnova i da će biti odbačena.

– Ova bezvrijedna tužba je posljednji napor da se održe neosnovane optužbe Demokratske stranke koja je pred bankrotom kako bi pokušali da ospore želju naroda izraženu na predsjedničkim izborima 2016. godine, navedeno je u saopštenju Trampovog predizbornog štaba.

Američki dnevnik “Vašington post” ističe da strancima u većini slučajeva ne može biti suđeno u SAD, ali demokrate tvrde da to pravilo ne važi jer su ruski hakeri upadali na privatne servere njihove stranke.

U tužbi su navedeni i Trampovi saradnici, uključujući njegovog zeta Džereda Kušnera, stratega Rodžera Stouna i bivšeg predsjednika predizborne kampanje Pola Menaforta, kao i osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *