London: Prvomajski protesti zbog “Bregzita”

Svijet

Aktivisti protiv mjera štednje izašli su danas na ulice Londona da protestuju zbog “Bregzita”, požara u zgradi “Grenfel” i skandala “Vindraš” u okviru prvomajskih protestnih skupova.

Skupovi se podudaraju sa nizom štrajkova u cijeloj zemlji, uključujući radnike “Mekdonaldsa”, koji su nezadovoljni uslovima rada i zaradama.

Skupovi se organizuju u okviru Međunarodnog praznika rada i borbe za prava radnika, za poštovanje ljudskih prava, a protiv kapitalizma. Protestni skupovi planirani su širom zemlje, piše “Ivning standard”.

Aktivisti u Londonu marširaće od Klerkenvel grina do Trafalgar skvera. U centru Londona njima će se priključiti veliki broj govornika iz britanskih sindikata.

Organizatori su rekli da će ove godine težište biti na rasizmu u društvu nakon nedavnog skandala oko migranata u aferi “Vindraš”.

Na skupovima će teme, takođe, biti i kako zaštititi radnike nakon “Bregzita”, kao i socijalno stambeno zbrinjavanje i zdravstvena zaštita.

“Vidjeli smo čemu može da vodi pohlepa pojedinaca kao u slučaju ‘Grenfel’ i u hodnicima naših bolnica”, napisali su organizatori.

U saopštenju se navodi da se oni bore za bolji svijet zasnovan na klasnoj pravdi.

“Želimo kraj društva koje sipa ogromno bogastvo nekolicini na vrhu, dok se nama smanjuju plate i beneficije. Nakon ‘Bregzita’ moramo da se borimo za svoja radna mjesta i socijalna prava”, navodi se u saopštenju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *