Sjeverna Koreja žestoko odgovara, Pensa naziva glupanom

Svijet

Sjeverna Koreja ponovo je zaprijetila da će otkazati samit svog lidera Kim Džong-una i američkog predsjednika Donalda Trampa, čije se održavanje planira za naredni mjesec, navodeći da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

Zamjenica ministra za spoljne poslove Sjeverne Koreje Čo Son Hui rekla je da budućnost samita Pjongjanga i Vašingtona “u potpunosti” na SAD i osudila komentare američkog potpredsjednika Majka Pensa, u kojima je uporedio Sjevernu Koreju sa Libijom, prenosi Rojters.

Ona je Pensa nazvala “političkim glupanom” jer je Sjevernu Koreju, zemlju s nukelarnim oružjem, uporedio sa Libijom, koja je, kako je navela, samo instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima, prenosi Bi-Bi-Si.

Upozorila je i da bi mogla da predloži lideru Sjeverne Koreje Kim Džong Unu da ta zemlja razmotri samit, koji je zakazan za 12. jun u Singapuru, ukoliko SAD uvrede dobru volju Pjongjanga

“Mi nećemo ni moliti SAD za dijalog niti se truditi da ih ubijedimo, ukoliko ne žele da sjednu s nama. Bilo da će se SAD sastati s nama u sobi za sastanke ili se susresti s nama na nuklearnom obračunu u potpunosti zavisi od odluke i ponašanja SAD”, rekla je zamjenica šefa sjevernokorejske diplomatije, a prenijela sjevernokorejska agencija KCNA.

Pens je, naime, nagovestio da bi Sjeverna Koreja mogla da završi kao i Libija, ukoliko ne načini korake ka denuklearizaciji, podsjeća AP.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *