Novi lider Katalonije: Želim nezavisnost!

Svijet

Nova vlada Katalonije položila je danas zakletvu, a njen lider Kim Tora poručio je da je posvećen borbi za nezavisnost Katalonije i da želi da uđe u pregovore sa novim španskim premijerom Pedrom Sančesom kako bi se okončale tenzije na relaciji Barselona-Madrid.

“Ova vlada je posvećena stvaranju nezavisne države u obliku republike”, rekao je Tora, nakon što su nacionalisti povratili kontrolu u regionalnoj vladi Katalonije pošto je novi kabinet položio zakletvu, čime je automatski okončana sedmomjesečno direktno upravljanje Madrida tom pokrajinom, prenosi Rojters.

“Pedro Sančes, hajde da razgovaramo, da obojica preduzmemo rizik, da sednemo za sto i pregovaramo, kao vlada s vladom”, rekao je Tora, navodi AP.

Istovremeno, lider španskih socijalista Pedro Sančes položio je danas zakletvu u Madridu stupajući na dužnost španskog premijera, u prisustvu kralja Felipea Šestog, dan nakon što je predvodio glasanje o nepoverenju protiv svog prethodnika na čelu vlade, Marijana Rahoja.

Inače, direktno upravljanje španskih centralnih vlasti Katalonijom uspostavljeno je u oktobru, poslije neuspjelog pokušaja otcepljenja te španske pokrajine.

U skladu sa vanrednim ovlašćenjima koje je Senat dodijelio španskoj centralnoj vladi, visok stepen samouprave koji je Katalonija uživala biće joj vraćen čim formira vladu poslije novih izbora.

Katalonski separatisti su odnijeli pobjedu na izborima u decembru i za regionalnog lidera izabrali Toru.

Katalonske vlasti su juče najavile novi kabinet sa nešto izmijenjenom listom kandidata na kojoj se nalazi osam muškaraca i šest žena, dok će portparol biti Elza Artadi koja će na tom mjestu zamijeniti Hordi Turulja.

Na novoj listi ne nalaze se četiri imena koja su pod istagom zbog njihove uloge u pokušaju proglašenja nezavisnosti Katalonije, čime su katalonske vlasti “utrle put” za Madrid da okonča direktno upravljanje tim španskim regionom, prenio je Rojters.

Ta objava poklopila se sa smjenom premijera Marijana Rahoja koga je zamijenio Pedro Sančes, a koji je ranije najavljivao da će pokušati da razgovara sa vladom Katalonije.

Direktno upravljanje Španije Katalonijom uveo je Rahoj u oktobru, nakon raspuštanja katalonskog parlamenta zbog organizacije referenduma za nezavisnost te španske pokrajine, koji je Vlada proglasila nelegalnim.

Madrid se obavezao da će vratiti moć upravljanja katalonskoj vladi nakon što se konstituiše i imenuje članove.

Na prvobitnom spisku katalonskog lidera Kvima Tore, predstavljenom 19. maja, nalazili su se kandidati koji se nalaze u egzilu zbog istrage koja se protiv njih vodi zbog referenduma.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *